Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, νέες συνταγές εύκολες, νόστιμες και οικονομικές, από την chef Μαίρη Παναγάκου.

Υλικά για 4-6 μερίδες

2 κιλά μοσχάρι, από σπάλα ή καπάκι
5-6 κ σ ελαιόλαδο
2-3 κ σ αλεύρι
1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
1 ματσάκι μυρωδικών από φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μαϊντανό και σκόρδο
1/2 λίτρο ζωμό βοδινού (κατά προτίμηση φρέσκο)
1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 κλαράκι σέλινο, 2 φύλλα δάφνης,
2 καρφάκια γαρύφαλλο, 1 μοσχοκάρυδο, 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
αλάτι και πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα πυρίμαχο σκεύος (τύπου pyrex). Αλευρώνετε το κρέας, το σοτάρετε στο λάδι και το «σβήνετε» με το κρασί.
2. Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα μυρωδικά και όλα τα λαχανικά. Ρίχνετε και τον ζωμό του βοδινού και βράζετε το κρέας μέχρι να μείνουν οι χυμοί του στο μισό.
3. Μεταφέρετε το σκεύος από την φωτιά στον φούρνο. Αλατοπιπερώνετε και ψήνετε το κρέας σκεπασμένο στους 150ο, για 2 εως 2 1/2 ώρες (ανάλογα με το μέγεθος του κομματιού κρέατος).
Το τρυπάτε με ένα πηρούνι για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί σε βάθος.
4. Μπορείτε να σερβίρετε το μοσχάρι με τους χυμούς του απευθείας από τον φούρνο και να το συνοδέψετε με λαχανικά σχάρας ή ψητές πατάτες ή άσπρο ρύζι.

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

 

follow us on twitter