Μαίρη Παναγάκου: Μυρωδάτη Λεμονόπιτα – Τη συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια

 

Κάθε Πέμπτη

στο Γλυφάδα metropolitans,

η chef Μαίρη Παναγάκου,

με εύκολες, νόστιμες

και οικονομικές συνταγές,

που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας

για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

 

Υλικά

5 λεμόνια

ξύσμα από ένα από τα λεμόνια

1 πακέτο φύλλo κρούστας για γλυκά

250 γρ ζάχαρη

250 γρ γάλα πλήρες

2 βανίλιες

3 αυγά

1 φακ μπέκιν πάουντερ

1 κ γλ κοφτό μαγειρική σόδα

 

Για το σιρόπι

500 γρ νερό

700 γρ ζάχαρη

1/2 λεμόνι κομμένο στα 4 και 1 ξύλο κανέλλας

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει μια βράση το σιρόπι προσθέτουμε τον χυμό από τα 3 λεμόνια και αφήνουμε να πάρει ακόμα 2-3 βράσεις. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι.

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 1.20ο αερόθερμο, ανοίγουμε την συσκευασία του φύλλου κρούστας, ξετυλίγουμε ένα ένα τα φύλλα και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε μεγάλο ταψί του φούρνου. Τα βάζουμε στον φούρνο και τα αφήνουμε να  ψηθούν τόσο όσο να ξεραθούν για 20-25′ περίπου. Τα βγάζουμε και μόλις κρυώσουν τα σπάμε με τα χέρια μας σε κομμάτια.

  1. Βράζουμε τα 2 λεμόνια σε 2 ποτήρια νερό για 45′, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και στίβουμε για να φύγουν τα πολλά νερά.

Τα πολτοποιούμε στο μιξεράκι και τα κρατάμε σε μπολάκι. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Ρίχνουμε τα πολτοποιημένα λεμόνια, την σόδα, το ξύσμα και το μπέκιν και ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν.

  1. Βγάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε σε δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με σπάτουλα, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους.

  1. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί και το αλευρώνουμε καλά, τινάζοντας το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και με σπάτουλα το ισιώνουμε καλά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 45′-50′ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η λεμονόπιτα και την βγάζουμε από τον φούρνο. Την τρυπάμε με ένα καλαμάκι ξύλινο σε πολλά μέρη και την σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

  1. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε σε κομμάτια. Την συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια.

Καλή σας όρεξη!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ