Μαίρη Παναγάκου: Παραδοσιακή Πεντανόστιμη Κρεατόπιτα

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει, η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και  οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

Υλικά

6 φύλλα χωριάτικο φύλλο για πίτες

1/2 κιλό κρέας χοιρινό ψιλοκομμένο

1/2 κιλό κρέας μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί

130 γρ ρύζι “νυχάκι”

2 κ σ κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο

150 γρ φέτα τριμμένη

2 κ γλ ντοματοπελτέ

1 μικρό ξερό κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

1 αυγό χτυπημένο

2 κ σ μαιντανό ψιλοκομμένο

1 κ σ μαντζουράνα ψιλοκομμένη

1/4 κ γλ γαρύφαλλο σκόνη

1/4 κ γλ μοσχοκάρυδο σκόνη

1/4 κ γλ κανέλλα σε σκόνη

5 κ σ ελαιόλαδο

50 γρ λιωμένο βούτυρο

αλάτι και πιπέρι

1 κ σ παπαρουνόσπορο

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρέας με το λάδι και το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά και αφού ροδίσει ρίχνετε το κρασί και τον πελτέ και το αφήνετε να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

  1. Το μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός απο το βούτυρο) και τα ανακατεύετε καλά.

  1. Σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, απλώνετε τα 4 φύλλα αφού πρώτα τα αλείψετε ένα ένα χωριστά με βούτυρο και φροντίζετε να εξέχουν από το σκεύος. Απλώνετε το μείγμα επάνω στα φύλλα και το σκεπάζετε με τα άλλα δύο, βουτυρωμένα και αυτά αναμεσά τους.

  1. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με βούτυρο, τη χαράζετε, πασπαλίζετε με τον παπαρουνόσπορο και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο

με τις αντιστάσεις, για 1 1/2 ώρα περίπου στους 180ο.

 

Καλή σας όρεξη!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή.