Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει, η chef Μαίρη Παναγάκου.

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό στήθος κοτόπουλο
350 γρ ρύζι μπασμάτι ή τύπου Αμερικής
2 ξερά μέτρια κρεμμύδια σε χοντρό τρίφτη
1 πράσινη καυτερή πιπεριά
1 κ γλ πιπερόριζα τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδου
1 ματσάκι μέντα και 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ γλ κύμινο
2 κ γλ σπόρους κάρδαμου
1 ξυλάκι κανέλλα
λίγες ίνες Κρόκου Κοζάνης
2 κ σ ξανθές σταφίδες
120 γρ στραγγιστό γιαούρτι
250 ml γάλα
60 γρ βούτυρο
2 κ σ σησαμέλαιο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

1.    Κόβετε το κοτόπουλο σε κυβάκια και σοτάρετε το κρεμμύδι στο σησαμέλαιο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κρεμμύδι, την πιπερόριζα, το σκόρδο, την πιπεριά, τον μαϊντανό και την μέντα ψιλοκομμένα και το γιαούρτι. Περιχύνετε το κοτόπουλο με το μείγμα και το αφήνετε να μαριναριστεί για 2 ώρες.
2.    Στο μεταξύ βράζετε σε νερό το κύμινο, το κάρδαμο και την κανέλλα. Βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το ρύζι και αφήνετε να ξεκουραστεί για 5′. Στραγγίζετε το ρύζι και αφαιρείτε τα μπαχαρικά.
3.    Ρίχνετε το κοτόπουλο με τη μαρινάτα σε ένα μεγάλο τηγάνι και σιγοψήνετε για 10′, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Βάζετε το μισό ρύζι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, που να μπαίνει στον φούρνο, σκορπίζετε από πάνω το κοτόπουλο με τη σάλτσα του και καλύπτετε με το υπόλοιπο ρύζι.
4.    Διαλύετε τον Κρόκο Κοζάνης στο χλιαρό γάλα και περιχύνετε το φαγητό. Σκορπίζετε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια, καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και σιγοψήνετε για 40′ σε φούρνο με αντιστάσεις στους 150′ χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό.
5.    Μαλακώνετε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό, τις στραγγίζετε και τις σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο βούτυρο. Βάζετε το ρύζι σε μια πιατέλα και προσθέτετε τις σταφίδες.
Ανακατεύετε και σερβίρετε.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

photo: rachelcooks.com

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter