Μαίρη Παναγάκου: Το τέλειο προφιτερόλ για τις απόκριες

Κάθε Πέμπτη στο Γλυφάδα metropolitans, μάς ενημερώνει, η chef Μαίρη Παναγάκου.

Υλικά

Για τα σου

3/4 φλ τσ νερό
50 γρ βούτυρο
75 γρ αλεύρι γοχ
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Για τη γέμιση

1 1/2 φλ τσ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγύ
Για τη λιωμένη σοκολάτα
100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
75 γρ βούτυρο
3 κ σ καραμέλα (θα βρείτε έτοιμη στα s market)

Για την διακόσμηση

φιλέ αμυγδάλου
κομμάτια σοκολάτας
κερασάκια κοκτέϊλ, κοτσανάκια από τα κερασάκια ή καραμέλλες σε λεπτά μπαστουνάκια

Τρόπος παρασκευής

1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο με το νερό και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση.
2. Κατεβάζετε από τη φωτιά, ρίχνετε αμέσως το αλεύρι με το αλάτι και ανακατεύετε συνεχώς και με γρήγορες κινήσεις το μείγμα, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
Το αφήνετε να γίνει χλιαρό κι προσθέτετε σιγά σιγά τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
3. Σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί, τοποθετείτε το μείγμα κουταλιά κουταλιά, την μια δίπλα στην άλλη και ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180ο για 20′-25′.
4. Βγάζετε τα σου από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα τρυπάτε να ανοίξουν ελαφρά και τα γεμίζετε με την σαντιγύ.
5. Αναμειγνύετε το βούτυρο, την καραμέλα, την σοκολάτα και τα λιώνετε σε μπεν μαρί. Περιχύνετε τα σου με την σοκολάτα και γαρνίρετε με ροζέτες σαντιγύ, κερασάκια, φιλέ αμυγδάλου και καραμέλες.

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter