Μαίρη Παναγάκου: Τσουρέκι Πολίτικο

Εκτάκτως σήμερα

μοναδική Πασχαλινή συνταγή

από την αγαπημένη μας chef

Μαίρη Παναγάκου

 

 

Υλικά

2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ μαγιά νωπή
1 φλ τσ νερό χλιαρό
3 1/3 φλ τσ ζάχαρη
1 κ γλ κοφτό αλάτι
2 κ σ καλαμποκέλαιο
1 κ σ μαχλέπι αλεσμένο
1 φλ τσ καυτό γάλα
10 αυγά, φρέσκα
1 και 3/4 φλ τσ βούτυρο λιωμένο, ζεστό
φιλέ αμυγδάλου για το πασπάλισμα

Τρόπος παρασκευής

1. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το χλιαρό νερό και διαλύετε μέσα την μαγιά. Ρίχνετε αρκετό αλεύρι και ανακατεύετε με κουτάλι, ώσπου να πετύχετε έναν πηχτό χυλό.
2. Σκεπάζετε και αφήνετε το μείγμα σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει φούσκες, περίπου 30′.
3. Σε μεγάλη πήλινη λεκάνη, βάζετε την ζάχαρη, τα μυρωδικά, το αλάτι και το καλαμποκέλαιο. Ρίχνετε το καυτό γάλα και ανακατεύετε απαλά με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τα αυγά και δουλεύετε το μείγμα ελαφρά με τα χέρια.
4. Προσθέτετε κατόπιν την μαγιά και δουλεύετε πάλι το μείγμα με τα χέρια. Ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια, χωρίς να το ζυμώνετε.
Ρίχνετε το βούτυρο λίγο λίγο, διπλώνοντας τη ζύμη πολλές φορές, ώσπου να απορροφηθεί όλο το βούτυρο. Σκεπάζετε την λεκάνη με διαφανή μεμβράνη και έπειτα με κουβέρτα.
5. Την αφήνετε να σταθεί σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2-2 1/2  ώρες περίπου. Χωρίζετε την ζύμη σε 15-20 κομμάτια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, πλάθετε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και τα πλέκετε σε κοτσίδες.
6. Τις βάζετε δυο δυο σε ταψάκια επάνω σε αντικολλητικό χαρτί, τις σκεπάζετε με βαμβακερές πετσέτες και τις αφήνετε σε ζεστό μέρος, για να διπλασιαστούνε σε όγκο για 30′ περίπου.
7. Αλείφετε τις επιφάνειες με τον χτυπημένο κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγη γλυκόζη και πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνετε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 25′-30′ περίπου.

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef  για αυτή την υπέροχη συνταγή. Καλή σας όρεξη!

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το Kotronas BayBungalows, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture



follow us on twitter