Ρωτήσαμε την χειρουργό οδοντίατρο Γεωργία Ι. Κόκκορη, πώς μπορούμε να προστατεύουμε την οδοντόβουρτσά μας από τα μικρόβια και αυτή μας απάντησε:

 

Τώρα που η πανδημία του COVID -19 αναθεώρησε πολλά στις συνήθειες της καθημερινής ατομικής υγιεινής φρόνιμο είναι να επικεντρωθείς στα‘’αθώα’’μυστικά της οδοντόβουρτσάς σου.

Η οδοντόβουρτσά σου στέκει στην άκρη του νιπτήρα έτοιμη να σου χαρίσει αυτό το ακαταμάχητο χαμόγελο που σε χαρακτηρίζει στις καθημερινές σου επαφές. Είναι ο σύμμαχός σου ενάντια στην μικροβιακή πλάκα, την κακοσμία και την τερηδόνα. Ξέρεις όμως να την φροντίζεις κατάλληλα, ώστε  να την προστατεύσεις από την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών;

ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ:

  • Αποφεύγεις να κρατάς την οδοντόβουρτσά σου σε πλαστικό προστατευτικό ή σε ντουλάπι του μπάνιου. Φρόντιζε να αερίζεται συνεχώς, ώστε να στεγνώνει εντελώς μεταξύ των χρήσεων. Έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη μικροβίων.
  • Καθαρίζεις τακτικά το ποτηράκι που την αποθηκεύεις και φροντίζεις να μην έρχεται σε επαφή με των υπολοίπων μελών της οικογένειας. Υπάρχει ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων. Μακριά και αγαπημένοι συνεπώς!
  • Πλένεις τις τρίχες της οδοντόβουρτσας προσεκτικά μετά από κάθε χρήση ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολλείματα τροφής και οδοντόκρεμας.
  • Αν περάσεις κάποιο κρυολόγημα ή ίωση φρόντισε να αντικαταστήσεις την οδοντόβουρτσά σου με καινούρια, καθώς πλέον αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Πλένεις τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό πριν από κάθε βούρτσισμα. Έτσι δεν μεταφέρεις μικρόβια στη λαβή της οδοντόβουρτσας, άρα και στις τρίχες της κεφαλής αργότερα.
  • Δεν μοιράζεσαι την οδοντόβουρτσά σου με κανέναν. Ασχέτως με το πόσο σχολαστική είσαι ή είναι με τον καθαρισμό της, ποτέ δεν θα απαλλαγείς από όλα τα βακτήρια.
  • Αν θέλεις να είσαι περισσότερο ασφαλής, φρόντισε κάθε μέλος της οικογένειάς σου να έχει το δικό του σωληνάριο οδοντόκρεμας. Αν πάλι προτιμάτε να μοιράζεστε μια κοινή, φροντίστε να μην ζουλάτε το άνοιγμά της οδοντόκρεμας πάνω στην οδοντόβουρτσα.
  • Αν η συνηθισμένη θέση της οδοντόβουρτσάς σου είναι στην άκρη του νιπτήρα, είναι καλό να το ξανασκεφτείς. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσής της από το πιτσίλισμα κατά το πλύσιμο των χεριών σου.
  • Προσοχή στο καζανάκι! Αν αφήνεις την οδοντόβουρτσά σου κοντά στην λεκάνη της τουαλέτας τότε υπάρχει κίνδυνος. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος να ψεκαστούν μικροοργανισμοί από την λεκάνη κάθε φορά που τραβάς το καζανάκι και να κολλήσουν πάνω στην οδοντόβουρτσά σου. Άφηνέ την σε απόσταση από τη λεκάνη και μην ξεχνάς να τραβάς το καζανάκι με το καπάκι κλειστό.
  • Φρόντιζε να αντικαθιστάς την οδοντόβουρτσά σου τουλάχιστον κάθε 3 με 4 μήνες ή και νωρίτερα αν παρατηρήσεις ότι έχει αρχίσει να φθείρεται, αν είσαι άρρωστος ή έχεις αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι παιδικές οδοντόβουρτσες καλό είναι να αντικαθίστανται με νέα σε μικρότερο διάστημα.

Να θυμάσαι ότι τα μικρόβια είναι παντού, ακόμη και αν δεν μπορείς να τα δεις. Φροντίζε λοιπόν, να  καθαρίζεις  και να απολυμαίνεις την οδοντόβουρτσά σου πάντα σωστά και σχολαστικά!

 

 

Τη δύσκολη αυτή περίοδο ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και ΔΕΝ ΠΑΡΑΜΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ  ΥΓΕΙΑ.

Ευχαριστούμε την κ. Κόκκορη για τις πληροφορίες.

 

 

odontiatros-glyfada-kokkori.gr/  ||  Institute of Dental Care – Georgia I. Kokkori

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

follow us on twitter