Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας “Εμείς”, σάς προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας, την κοινωνική εκδήλωση “Μίλα μου, μη φοβάσαι” με θέμα τον εκφοβισμό ή όπως έχουμε συνηθίσει τελευταία να το ακούμε, “bullying”.

Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 7:00 μ.μ. στο κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη”

(Γ. Γεννηματά & Αν. Ρωμυλίας 123, Άνω Γλυφάδα).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν εξαιρετικοί ομιλητές, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές, για θέματα που μας αφορούν όλους και όλες. Πολλές φορές και χωρίς να το γνωρίζουμε… Τι είναι ο εκφοβισμός; Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε;

“Ο εκφοβισμός είναι μια επιθετική συμπεριφορά η οποία συνήθως επαναλαμβάνεται. Σαν στόχο έχει να προκαλέσει σωματική βλάβη, φόβο ή ανησυχία ή να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα σε κάποιον χώρο, σε ένα άλλο άτομο. Ο εκφοβισμός εμφανίζεται εκεί όπου υπάρχει μια πραγματική ή και αντιληπτή ανισορροπία δύναμης.” 

Αλλά για όλα αυτά και πολλά άλλα, θα μιλήσουν όπως είπαμε οι ειδικοί. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε, εάν σας ενδιαφέρει, είναι να βρίσκεστε στο κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη” στην Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα μαζί με όλους εμάς.

Υπενθυμίζουμε ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη!

isagogika

Ρωτήσαμε την Πρόεδρο της Ένωσης Γυναικών Γλυφάδας “Εμείς” Λένα Μαυρακάκη, να μας πει τις σκέψεις της για το θέμα και τους λόγους για τους οποίους κατά τη γνώμη της, πρέπει να μη χάσει κανείς αυτή την εκδήλωση. Είναι πολύ ενδιαφέροντα όσα μας είπε και θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας:

Με αφορμή το ανατριχιαστικό περιστατικό και τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη  η Ένωση Γυναικών Γλυφάδας “Εμείς”, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την εκδήλωση για τον εκφοβισμό στις 11/10/15 και ώρα 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο “Μελίνα Μερκούρη”.

Όταν συνέβη η εξαφάνιση του Βαγγέλη  στις 6/2/15, όλη η Ελλάδα κινητοποιήθηκε, όλοι ελπίζαμε ότι το παιδί, ο φοιτητής από τη Κρήτη, ο πράος, ο διαφορετικός, ο ψηλός, ο όμορφος, μα πολύ αγαθός θα βρισκόταν, το είχαμε βάλει στοίχημα.

Προσωπικά  ενεργοποιήθηκα σαν να τον γνώριζα τον Βαγγέλη, δεν ξέρω γιατί με άγγιξε τόσο πολύ, ίσως γιατί σιχαίνομαι και μισώ κάθε είδος τραμπουκισμού. Μίλησα μέσω του διαδικτύου με τους συμφοιτητές του Βαγγέλη και παρακολούθησα όλη την εξέλιξη της περίεργης ιστορίας, από κοντά μπορώ να πω. Κάποια στιγμή δεν σας κρύβω ότι φοβήθηκα με αυτά που μάθαινα και μετά τα έβλεπα δημοσιευμένα.

Βασάνιζαν έναν 20χρονο νεαρό πάνω από έναν χρόνο επειδή “δεν ήταν πολύ άντρας”.
Τον διαπόμπευαν δημόσια και τον τραμπούκιζαν, τον χτυπούσαν και τον βασάνιζαν.
Αυτά ελάμβαναν χώρα σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και σε φοιτητική εστία.
Κανένας δε έβλεπε, κανένας δεν παρέμβαινε. Ούτε εκπαιδευτικός, ούτε συμφοιτητής.Ίσως από φόβο  ή άλλες αιτίες. “Μη βλέπεις, μη μιλάς, μην ανακατεύεσαι”.

Διάβαζα ότι η οικογένεια του, του έλεγε να κάνει υπομονή και ίσως να  θεωρούσε κατά βάθος λογικό να του φέρονται “λίγο σκληρά και να του κάνουν πλάκα” επειδή δεν ήταν ο γεροδεμένος, ο νταής.

Οι δημοσιογράφοι στα περισπούδαστα άρθρα τους χρησιμοποιούσαν τα σημεία στίξης-αποσιωπητικά, θαυμαστικά, για να προσδώσουν μια γαργαλιστική νότα στο βασανιστήριο του ανθρώπου.
Ένα πέπλο συγκάλυψης πλανιόταν παντού γιατί αργούσαν πολύ να μας δώσουν τις απαντήσεις. Πολλά ελέχθηκαν, αλλά ακόμη και σήμερα τα ερωτηματικά μας, παραμένουν.

Ζούμε δυστυχώς σε μια βρώμικη κοινωνία  που ο καθένας παίζει τον ρόλο του.
Άλλος πορτιέρης,άλλος βασανιστής,άλλος πόρνη,άλλος παρατηρητής αμέτοχος πίσω από τις κουρτίνες  να ευχαριστεί το θεό που δεν είναι ο ίδιος στους βασανιζόμενους.

Μετά από τον χαμό του Βαγγέλη, σαν να αφυπνίσθηκε η πολιτεία και όλοι βάλθηκαν να διορθώσουν κάτι που ήδη είχε καταστραφεί, έγιναν και γίνονται ημερίδες από την εκπαιδευτική κοινότητα και μάλιστα παρακολούθησα κάποιες οι οποίες ήταν εποικοδομητικές. Δεν είδα όμως, ούτε άκουσα κάποιον να βάζει βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο. Κάπου νόμιζα ότι απευθύνονταν σε μωρά παιδιά, μιλούσαν  για μία ιδανική κοινωνία, για μια ιδανική οικογένεια, για μια ιδανική πολιτεία ενώ δεν είναι έτσι. Η κοινωνία μας δεν είναι καθόλου ιδανική και υπάρχουν δυστυχώς σοβαρά ελλείμματα στις οικογένειες αλλά και στο πολιτικό σύστημα για τα απλά και ουσιώδη πράγματα.

Τελευταία έμαθα ότι τροποποιήθηκε  και ο νόμος, εφ όσον ο προηγούμενος τιμωρούσε την πρόκληση κακώσεων σε ανθρώπους με συνεχή σκληρή συμπεριφορά με θύματα κάτω των 17 ετών. Δηλαδή δεν μπορούσε να καλύψει την περίπτωση που το θύμα ήταν 20 χρονών ή ηλικιωμένους ανθρώπους. Επίσης αναφερόταν σε κακώσεις υγείας και δεν αναφερόταν στην σωματική και ψυχική υγεία. Με την νέα διάταξη ακόμα και όταν δεν υπάρχει τραύμα μπορεί να υπάρχει αξιόποινο όταν έχει επηρεαστεί λειτουργικά η σωματική και ψυχική υγεία.

Θα κλείσω με δύο μαντινάδες αφιερωμένες σε όλους τους Βαγγέληδες

Μια μέρα είπε ο Θεός, να αγαπάτε αλλήλους,
κι όχι στην πλάτη μαχαιριά, καρφώνετε τους φίλους.

Λένα Μαυρακάκη

isagogika-end

thavmastikoΘα μιλήσουν για τον εκφοβισμό και το bullying, οι ψυχολόγοι/ψυχοθεραπευτές:

  • Ρομποτή Πηνελόπη

  • Στυλιαράς Γιώργος



 

Γλυφάδα metropolitans

|| Σχεδιασμός: Γλυφάδα metropolitans Creative Dpt. ||

 

Διαβάστε επίσης:

“Εμείς”: Μίλα μου, μη φοβάσαι!