Μεγάλη δημοσκόπηση για το Ελληνικό: Τι λέει η πλειοψηφία των πολιτών για την ιδιωτικοποίηση

Την ώρα που βλέπουμε το πρ. αεροδρόμιο να μετατρέπεται σε καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων, μεγάλη δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ η οποία δημοσιεύεται στην Αυγή της Κυριακής, ανιχνεύει την κοινή γνώμη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του χώρου και τα επενδυτικα σχέδια που προκρίνει το ΤΑΙΠΕΔ με το επενδυτικό σχήμα της Lamda Development.

Η έρευνα η οποία διεξήχθη πριν από μερικές ημέρες καταγράφει τη στάση των ερωτώμενων στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτεύουσας (ΠΣΠ) και στους όμορους με το πρ. αεροδρόμιο Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.

Υπέρ της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού τάσσεται η πλειοψηφία των κατοίκων των όμορων δήμων. Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ, ενώ το 28% διαφωνεί και το 12% εμφανίζεται ως αδιάφορο. Ποσοστό 67% στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Πρωτεύουσας (ΠΣΠ) έχει ενημερωθεί για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού ενώ το 33% δεν έχει ακούσει τίποτα, στους όμορους δήμους δε το ποσοστό όσων έχουν ενημερωθεί για την ιδιωτικοποίηση ανέρχεται στο 70%.

Οι πολίτες των όμορων δήμων, σε ποσοστό 70%  είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που χειρίζεται την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού η Κυβέρνηση ενώ σε επίπεδο Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Πρωτεύουσας (ΠΣΠ) το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 60%.  Στην ερώτηση αν συμφωνούν στην ιδιωτικοποίηση οι κάτοικοι των όμορων δήμων συμφωνούν σε ποσοστό 60% έναντι ποσοστού 51% των κατοίκων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Πρωτεύουσας, ενώ ένα 13% απαντά πως συμφωνεί με προϋποθέσεις. Το ποσοστό όσων διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση βρίσκεται για τους όμορους δήμους στο 28% και σε επίπεδο ΠΣΠ στο 36%.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά αυτών που πιστεύουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει θετικές επιπτώσεις:

  • στον τουρισμό 78%
  • στην ανάπτυξη των δήμων της περιοχής 72%
  • στις επιχειρήσεις της περιοχής 65% και
  • στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής 54%

Στην ερώτηση για τα διάφορα έργα που προβλέπονται να γίνουν στο χώρο πόσο ενημερωμένοι αισθάνονται τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά και κυμαίνονται από 19% (ΠΣΠ) και 22% στους όμορους δήμους. Οι πολίτες δηλαδή έχουν άγνοια και σε μεγάλο ποσοστό παραπληροφόρηση.

Οι κάτοικοι των όμορων δήμων πιστεύουν σε ποσοστό 70% ότι τα έργα που πρόκειται να γίνουν θα ωφελήσουν την περιοχή, ενώ ένα 9% πιστεύει ότι άλλα θα ωφελήσουν και άλλα όχι.

Σχετικά με το αν τα έργα που θα γίνουν θα εξυπηρετήσουν μόνο τους κατοίκους της περιοχής ή τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου το 69% πιστεύει ότι θα εξυπηρετήσουν τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου.

Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται να εκμεταλλευτεί την έκταση του πρ. αεροδρομίου, το κράτος ή τους ιδιώτες, οι πολίτες των όμορων δήμων απάντησαν σε ποσοστό 56% οι ιδιώτες, και σε ποσοστό 31% το κράτος.

Οι κάτοικοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της πρωτεύουσας απάντησαν σε ποσοστό 50% οι ιδιώτες και σε ποσοστό 40% το κράτος, ενώ πολύ χαμηλό είναι το ποσοστό, 5% και 4%, αυτών που πιστεύουν ότι την εκμετάλλευση θα μπορούσαν να έχουν οι Δήμοι.

Χαρακτηριστικά είναι και τα ποσοστό που διαμορφώνονται ανάλογα με την πολιτική κατεύθυνση των ερωτώμενων. Έτσι βλέπουμε όσοι τοποθετούνται στην Αριστερά να είναι υπέρ του να παραμείνει η συγκεκριμένη έκταση στο κράτος , ενώ όσο φτάνουμε προς τα Δεξιά τα ποσοστά είναι υπέρ των ιδιωτών.

Συγκεκριμένα:

  • Αριστερά: Υπέρ του κράτους 69%. Υπέρ των ιδιωτών 19%.
  • Κεντροαριστερά: Υπέρ του κράτους 28%. Υπέρ των ιδιωτών 55%.
  • Κέντρο: Υπέρ του κράτους 24%. Υπέρ των ιδιωτών 66%.
  • Κεντροδεξιά: Υπέρ του κράτους 20%. Υπέρ των ιδιωτών 74%.
  • Δεξιά: Υπέρ του κράτους 27%. Υπέρ των ιδιωτών 61%

Τέλος, όσο αφορά στους κάτοικους των όμορων στην επένδυση δήμων, οι κάτοικοι του Αλίμου συμφωνούν σε ποσοστό 64% με την επένδυση, ενώ διαφωνεί το 28%. Οι κάτοικοι του Δήμου Γλυφάδας  συμφωνούν σε ποσοστό 60% ενώ διαφωνεί το 24% και στο δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης υπέρ της επένδυσης τάσσεται το 57% και διαφωνεί το 32%.

source