Μάς ενημερώνει η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους.

Υλικά για 6-8 άτομα

1 κιλό μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ σ χοντρό αλάτι
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κ σ ζάχαρη
750 γρ ντοματάκια, ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
4 κ γλ δυόσμος ή βασιλικός ψιλοκομμένος
100 γρ κεφαλογραβιέρα σε κύβους
5 κ σ ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής

1. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε. Τις πασπαλίζετε με το χοντρό αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 1 ώρα.
Κατόπιν τις ξεπλένετε και τις σκουπίζετε καλά.
2. Ζεσταίνετε σε τηγάνι το καλαμποκέλαιο και τηγανίζετε τις μελιτζάνες 2′-3′ από κάθε πλευρά. Τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
3. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και τηγανίζετε για 10′. Προς το τέλος προσθέτετε τον δυόσμο ή τον βασιλικό
και τον ανακατεύετε.
4. Αλατοπιπερώνετε την σάλτσα και προσθέτετε τις μελιτζάνες και το κρασί, στο οποίο έχετε διαλύσει την ζάχαρη και σιγοβράζετε γιά 10′.
5. Προσθέτετε το τυρί σε κύβους και συνεχίζετε το μαγείρεμα 2′-3′ ακόμα. Αφήνετε το φαγητό να μισοκρυώσει και το σερβίρετε.

 

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου για τις πληροφορίες.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης, που περιλαμβάνει bungalows, ταβέρνα, εστιατόριο και bar δίπλα στην πισίνα.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

 

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture

follow us on twitter