Μαίρη Παναγάκου: Μελόπιτα Σίφνου

Κάθε Πέμπτη

στο Γλυφάδα metropolitans,

η chef Μαίρη Παναγάκου,

με εύκολες, νόστιμες

και οικονομικές συνταγές,

που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας

για τους δικούς σας ανθρώπους.

 

 

Υλικά για 20 κομμάτια

Για τη βάση

1 φλ τσ βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλυτζανάκι ζάχαρη άχνη

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

4-5 κ σ κρύο νερό

1 1/2 αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

1 κιλό ανθότυρο

2 φλ τσ ζάχαρη

1/2 φλ τσ μέλι

5 αυγά και 1 κ.γλ ξύσμα λεμονιού

1/2 φλ τσ σιμιγδάλι ψιλό

2 βανίλιες, 1/2 κ γλ κανέλα και σουσάμι για το πασπάλισμα

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Ετοιμάζουμε τη βάση ανακατεύοντας σε μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη.

Ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπημένο αυγό.

Τρίβουμε το μίγμα μέχρι να γίνουν ψίχουλα και προσθέτουμε το νερό κουταλιά κουταλιά, ζυμώνοντας κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση:

  1. Χτυπάμε το ανθότυρο στο μίξερ μέχρι να γίνει ρευστό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, το σιμιγδάλι, τα αυγά τις βανίλιες, το ξύσμα και την

κανέλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα.

  1. Ανοίγουμε τη ζύμη της βάσης σε φύλλο πάχους 1/2 εκ με διάμετρο όσο είναι το ταψί και λίγο επιπλέον για να καλύψει τα πλαινά του ταψιού. Απλώνουμε επάνω στη ζύμη αντικολλητικό χαρτί και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με ξερά φασόλια (για να μη φουσκώσει η ζύμη). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω στους 180ο.  Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο πετάμε το αντικολλητικό χαρτί και τα φασόλια και στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα.

  1. Πασπαλίζουμε στην επιφάνεια με το σουσάμι και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 40-50′. Για να ψηθεί καλά από κάτω η μελόπιτα τα τελευταία 10′ κατεβάζουμε τη σχάρα του φούρνου στο χαμηλότερο σημείο και ακουμπάμε το ταψί.

  1. Τοποθετούμε τη μελόπιτα επάνω σε σχάρα για να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Τρώγεται ζεστή ή κρύα έχοντας την ίδια υπέροχη γεύση.

    Συνοδεύει σπιτικά γλυκόπιοτα λικέρ.

 

ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ