ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Λουκουμάδες αφράτοι

 

|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ! || H chef για σήμερα προτείνει μια γλυκειά συνταγή που θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

 

Υλικά για περίπου 50 λουκουμάδες

2 φλ τσ γιαούρτι στραγγιστό

2 φλ τσ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/4 φλ τσ μπράντυ

1 κ γλ μαγειρική σόδα

1/2 κ γλ αλάτι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

καρυδόψιχα και κανέλλα για το γαρνίρισμα

Για το σιρόπι

1 φλ τσ ζάχαρη

1 φλ τσ μέλι

1 φλ τσ νερό

χυμός απο 1/2 λεμόνι

 

Τρόπος εκτέλεσης

  1. Αδειάζουμε το γιαούρτι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε αργά αργά το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα (αυγοδάρτη). Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο μπράντυ και την προσθέτουμε στο μείγμα του γιαουρτιού. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με διπλή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, να φουσκώσει.

  1. Ζεσταίνουμε άφθονο λάδι σε βαθειά κατσαρόλα ή φριτέζα και έχουμε δίπλα μας τον φουσκωμένο χυλό, ένα μπολάκι με νερό και ένα κουτάλι της σούπας.

  1. Βουτάμε το κουτάλι στο νερό, παίρνουμε μια κουταλιά από τον χυλό και τον ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία,

βουτώντας πάντα το κουτάλι στο νερό για να γλυστράει ο χυλός και τηγανίζουμε τους λουκουμάδες λίγους λίγους, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό για 5-6′, αφού πάρει βράση και ρίχνουμε το μέλι. Αμέσως βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί καλά.

  1. Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό και βυθίζουμε τους καυτούς λουκουμάδες, με τρυπητή κουτάλα, στο σιρόπι, για 1′.

Σερβίρουμε τους λουκουμάδες πασπαλισμένους με κανέλλα και καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη.


Κόστος: 4 ευρώ


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ