ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Καρπουζόπιτα Μήλου
|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ! || H chef για σήμερα προτείνει μια πεντανόστιμη γλυκειά συνταγή που θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!
Υλικά
1 κιλό ψίχα καρπουζιού
200 γρ αλεύρι γοτχ
1/2 κ γλ μπέκιν πάουντερ
1/4 φλ τσ ελαιόλαδο
1/4 φλ τσ μέλι
1/2 φλ τσ ζάχαρη
1/2 φλ τσ σουσάμι
λίγη κανέλλα
Τρόπος παρασκευής
-
Παίρνουμε ένα κατακόκκινο γλυκό καρπούζι, το κόβουμε στη μέση και κρατάμε το μισό. Βγάζουμε 1 κιλό ψίχα με ένα μεγάλο κουτάλι και την
καθαρίζουμε από τα σποράκια.
-
Βάζουμε το καθαρισμένο καρπούζι σε λεκάνη και το λιώνουμε ελαφριά με το χέρι. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο με το μπέκιν αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι και το λάδι.
-
Ανακατεύουμε με το χέρι, απαλά, κυκλικά και από κάτω προς τα επάνω, ώσπου να ενωθεί το αλεύρι με τον χυμό του καρπουζιού και να γίνει ένας ομοιογενής χυλός.
-
Ο χυλός πρέπει να έχει ροζ ανοιχτό χρώμα και κομμάτια καρπουζιού στο μέγεθος καρυδιού. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
-
Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και κανέλλα σε όλη την επιφάνεια της πίτας και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 160ο αερόθερμο, για 1 ώρα περίπου.
Η καρπουζόπιτα πρέπει να είναι λεπτή και ξεροψημένη. Τρώγεται κρύα και συνοδεύεται από παγωτό της αρεσκείας σας.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!
Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.
Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.