Μαίρη Παναγάκου: Τραγανοί λαδοκουραμπιέδες από τη Μάνη

Το πιο νόστιμο αφιέρωμα στο γιορτινό τραπέζι, με πολλές συνταγές από την Chef Μαίρη Παναγάκου! Έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλα όσα θα θέλατε να μαγειρέψετε, για τους αγαπημένους σας, στη σελίδα ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ του Γλυφάδα metropolitans.

Υλικά για 30 κομμάτια

2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 φλ τσ ζάχαρη
2 κ σ μέλι
1 φλ τσ χυμό πορτοκαλιού
1 1/2 κ γλ σόδα
1 κ γλ τριμμένη κανέλλα και 1 κ γλ γαρύφαλλο
1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα
5 φλ τσ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 κ σ σιμιγδάλι
ανθόνερο άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Τρόπος παρασκευής

1. Χτυπάμε το λάδι με το ζάχαρη μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και τα μπαχαρικά.
Κατόπιν ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, τα καρύδια ή αμύγδαλα και το σιμιγδάλι.
2. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαλακώσει το μείγμα και το πλάθουμε σε στρογγυλούς ή παραδοσιακούς σαν μισοφέγγαρο κουραμπιέδες. Τους
τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 30′-35′ στους 180οC πάνω κάτω.
3. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Οι λαδοκουραμπιέδες τρώγονται όλο τον χρόνο και συνήθως προσφέρονται σε αρραβώνες και γάμους, για να “γεράσει μαζί το ζευγάρι”.

GLYFADA METROPOLITANS

ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ!

Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.