Μαίρη Παναγάκου: Δεν μπορείτε να φανταστείτε από τί είναι φτιαγμένη αυτή η νηστίσιμη πίτα:

Νηστίσιμη τσουκνιδόπιτα

|| Κάθε Πέμπτη, στο Γλυφάδα metropolitans, η chef Μαίρη Παναγάκου, με εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές, που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους. ||

Υλικά για τη ζύμη

450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ γλ αλάτι

1/2 φλ τσ ελαιόλαδο

3 κ σ ξίδι

2 φακελλάκια ξηρή μαγιά

χλιαρό νερό (όσο πάρει)

1 1/2 φλ τσ σουσάμι

 

Για τη γέμιση

1 κιλό τσουκνίδες

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

4 κ σ ελαιόλαδο

χυμό 1 μεγάλου λεμονιού

αλάτι και πιπέρι

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Ετοιμάζετε τη ζύμη για τα φύλλα ως εξής: Κοσκινίζετε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το λάδι, το ξίδι και την μαγιά διαλυμένη σε 1 φλ τσ χλιαρό νερό. Ζυμώνετε με το χέρι, ρίχνοντας λίγο χλιαρό νερό, μέχρις ότου αποκτήσετε μια ζύμη ομοιογενή και μαλακή. Την αφήνετε σκεπασμένη με βαμβακερή πετσέτα και σε θερμοκρασία δωματίου.

  1. Εν τω μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τις τσουκνίδες (φορώντας πάντα πλαστικά γάντια). Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 10′. Κατόπιν τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίσουν. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε τις τσουκνίδες με τα κρεμμύδια σοταρισμένα ελαφρά, το λάδι και το αλατοπίπερο.

  1. Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και ανοίγετε 2 φύλλα πάχους -5 χιλ το καθένα. Αλείφετε με λάδι ένα ρηχό ταψί και πασπαλίζετε με άφθονο σουσάμι. Στρώνετε το πρώτο φύλλο και ξαναπασπαλίζετε με σουσάμι. Απλώνετε τη γέμιση με τις τσουκνίδες και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο πρέπει να είναι μικρότερο απο αυτά της βάσης και να μην εξέχει απο το ταψί. (το πάχος της πίτας να μην ξεπερνάει τα 3-4 εκ.)

  1. Γυρίζετε το φύλλο της βάσης που προεξέχει προς τα μέσα, χωρίς να το πιέσετε. Αλείφετε με λάδι την επιφάνεια της τσουκνιδόπιτας και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι. Ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο για 1 περίπου ώρα. Την αφήνετε να κρυώσει λίγο και κατόπιν ανοίγετε το επάνω φύλλο που δεν έχετε κλείσει καλά.  Περιχύνετε το εσωτερικό της με τον χυμό του λεμονιού. Σερβίρετε την πίτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas BayBungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ