ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Νόστιμα σπιτικά ΝΤΟΝΑΤΣ

|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ! || H chef για σήμερα προτείνει μια πεντανόστιμη γλυκειά συνταγή που θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

 

Υλικά για 10 – 12 ντόνατς

 

1 φλ τσ χλιαρό γάλα

4 κ σ λιωμένο βούτυρο

1/2 κ γλ κοφτό αλάτι, 25 γρ μαγιά μπύρας

5 φλ τσ σκληρό αλεύρι

2 αυγά, 2 κρόκους αυγών

3/4 φλ τσ ζάχαρη

λίγη κανέλλα

μαρμελάδα ρόδι ή άλλη της αρεσκείας σας

ζάχαρη και κανέλλα για πασπάλισμα

 

Πώς γίνονται

 

  1. Αναμειγνύουμε το γάλα, με το βούτυρο και με το αλάτι. Προσθέτουμε τη  μαγιά και αφήνουμε το μείγμα για 5′, να «ξεκουραστεί». Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, χτυπάμε το χυλό, ωσότου να γίνει λείος και τον αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για να φουσκώσει.

  1. Βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και το τοποθετούμε σε μπεν μαρί, (πάνω από νερό που βράζει). Χτυπάμε το μείγμα  και το προσθέτουμε στη ζύμη μαζί με την κανέλλα.

  1. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε για να έχουμε μια μάλλον σφικτή ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξαναζυμώνουμε.

  1. Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια μέρη ζύμης, σε φύλλο πάχους 1 εκ. περίπου και το κόβουμε σε δίσκους με κουπ πατ. Βάζουμε επάνω στους μισούς δίσκους από 1 κ γλ. μαρμελάδα. Βάζουμε πάνω στους δίσκους με τη μαρμελάδα τους υπόλοιπους δίσκους ζύμης και πατάμε τις άκρες με τα δάχτυλα, για να κολλήσει το πάνω με το κάτω φύλλο καλά.

  1. Ξανακόβουμε τα γεμιστά ντόνατς με στρογγυλό κουπ πατ για να διορθώσουμε το σχήμα τους. Τα αφήνουμε σκεπασμένα σε χλιαρό μέρος, για 45′ περίπου μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

  1. Ρίχνουμε τμηματικά τα ντόνατς σε φριτέζα με καυτό αραβοσιτέλαιο και αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά, μέχρι να φουσκώσουν και ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού και ροδίσουν.

Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με διπλό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν και τα σερβίρουμε χλιαρά με μπόλικη ζάχαρη και κανέλλα.

 

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 Γεύσεις εν Πλω - ΚΟΤΡΩΝΑΣ

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ