ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Ρεβυθοκεφτέδες με μαντζουράνα

|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ||

Εύκολες, νόστιμες και οικονομικές συνταγές που θα αναδείξουν την αγάπη και το μεράκι σας για τους δικούς σας ανθρώπους!

Υλικά

2 φλ τσ ρεβύθια
1 φλ τσ φαρίνα κοσκινισμένη
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ή 4-5 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1 φλ τσ φύλλα μαντζουράνας και δυόσμου ή άνηθου, ψιλοκομμένα
1/3 κ γλ κανέλλα και γαρύφαλλο σκόνη( προαιρετικά)
1 κ γλ πάπρικα γλυκειά σε σκόνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Τρόπος παρασκευής

1. Βάζουμε αποβραδύς τα ρεβύθια στο νερό να μουλιάσουν. Το πρωί τα τρίβουμε καλά για να φύγουν τα χοντρά φλούδια και τα ρίχνουμε σε
κατσαρόλα με κρύο νερό για να βράσουν, σε δυνατή φωτιά.
2. Όταν πάρουν την πρώτη βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα ξαφρίζουμε. Μετά προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι και λίγο πιπέρι. Τα
αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν μέχρι να χυλώσουν, να είναι μαλακά, αλλά να μην λιώσουν.
3. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα βάζουμε για λίγο σε μέτρια ταχύτητα να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε τον πολτό σε λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Αν το μείγμα μας είναι νερουλό, μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κ σ φρυγανιά τριμμένη.
4. Σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα βάζουμε το λάδι να κάψει, πλάθουμε σε κεφτέδες το μείγμα ρεβυθιού και τους τηγανίζουμε στο καυτό λάδι,
γυρίζοντας τους απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να χρυσίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
5. Τους βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρουμε με γιαούρτι αρωματισμένο με μπαχαρικά και
ψιλοκομμένα βότανα που χρησιμοποιήσαμε στο μείγμα μας.

ΚΑΛΗ σας ΟΡΕΞΗ!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

ΜΑΝΗ - ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ