ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ: Στριφτόπιτα από τη Θεσσαλία
|| ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ! || H chef για σήμερα προτείνει μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή που θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!
Υλικά για ένα ταψί με 16 κομμάτια
1 πακέττο ζύμη για πίτα με ελαιόλαδο
500 γρ τυρί φέτα
1/2 φλ τσ γιαούρτι στραγγιστό
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ σ βούτυρο φρέσκο
3 αυγά
2 κ σ μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
-
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι και την ανακατεύουμε με το κρεμμύδι. Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και τα αναμειγνύουμε με το μείγμα τυριού.
-
Προσθέτουμε τον μαιντανό, το γιαούρτι, λίγο αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε κσι πάλι. Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας το πρώτο φύλλο, κατά μήκος της μεγάλης πλευράς.
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, κλείνουμε τις άκρες και το τοποθετούμε κυκλικά σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι.
-
Συνεχίζουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα ρολά γύρω γύρω, ώστε να σχηματίζουν ένα σαλιγκάρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, στους 160ο αερόθερμο, για 45ο-50ο. Βγάζουμε την πίτα και αφήνουμε για 10′ να “σταθεί”.
Σερβίρουμε την πίτα χλιαρή, σαν ορεκτικό ή σαν πλήρες γεύμα που συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής και καλό κρασί.
Κόστος : 7 ευρώ
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!
Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.
Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης το “Kotronas Bay Bungalows”, που περιλαμβάνει bungalows, την ταβέρνα “Τιμονιέρα”, το εστιατόριο “Γεύσεις εν πλω” και το bar δίπλα στην πισίνα “Cafe del Porto”.
Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.