Μαίρη Παναγάκου: Παραδοσιακή Βασιλόπιτα, στολισμένη με ρόδι

Το πιο νόστιμο αφιέρωμα στο γιορτινό τραπέζι, με πολλές συνταγές από την Chef Μαίρη Παναγάκου! Έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όλα όσα θα θέλατε να μαγειρέψετε, για τους αγαπημένους σας, στη σελίδα ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ του Γλυφάδα metropolitans.

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί Νο 30

250 γρ Super fresco (μαργαρίνη ή βιτάμ)
1 και 1/2 ποτήρι ζάχαρη
4 αυγά
1/2 ποτήρι χυμό από παορτοκάλι, μανταρίνι και λεμόνι
3 κ σ ξύσμα από πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι
1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 κ γλ σμυρνιό, 1 κ γλ μαχλέπι, 1 κ γλ μαστίχα (θα κοπανίσεις τη μαστίχα
με άχνη ζάχαρη)
1/2 φλ τσ αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα
1/2 φλ τσ φουντούκια ψιλοκοπανισμένα
1 πακέτο κόκκινη φαρίνα του 1/2 κιλού

Πώς φτιάχνεται

1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε τη φαρίνα με τα μπαχάρια, τους ξηρούς καρπούς και τα ξύσματα.
2. Αναμειγνύουμε το χυμό με το γάλα και ρίχνουμε λίγο λίγο εναλλάξ με τη φαρίνα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και αφαιρούμε τα γύρω γύρω στον κάδο με τη σπάτουλα. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο, το σταματάμε γιατί αν κτυπηθεί πολύ το  αλεύρι, θα σκληρύνει η βασιλόπιτα.
3. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και το αλευρώνουμε, τινάζοντας το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, βυθίζουμε ένα νόμισμα (καλά πλυμένο και τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο).
4. Σχηματίζουμε το 2017 με καβουρντισμένα αμύγδαλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο αερόθερμο και ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 1 ώρα και 10′.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε σε σχάρα για 10′. Χτυπάμε το ταψί δυνατά πάνω στον πάγκο, μέχρι να καταλάβουμε ότι ξεκόλλησε από τον πάτο του ταψιού.
5. Την τοποθετούμε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, την διακοσμούμε με άχνη  ζάχαρη και σπόρους από ρόδι.
Καλή επιτυχία και Καλή Χρονιά.

GLYFADA METROPOLITANS

Ευχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.