Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση και η “συμπεριφορά” της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη. “Συναγερμός στην Ε.Ε. που δεν αποκλείει και τρίτη δόση εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθεί νέο κύμα το Φθινόπωρο.

Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη χώρα μας, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτή εκφράστηκε ανοιχτά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και από τα 27 κράτη-μέλη τα οποία αναγνώρισαν μεν ότι τα κρούσματα του κορονοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, ωστόσο συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.

“Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι στην ΕΕ με τα ίδια πρότυπα και ότι η Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άμεσα μια άλλη έξαρση”, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες που μετείχε στη Σύνοδο.

Την ίδια ώρα, όλο και πληθαίνουν οι επίσημες “φωνές” που δείχνουν τρίτη δόση το φθινόπωρο ώστε να αποφευχθεί νέο πανδημικό κύμα στη Γηραιά ήπειρο, αλλά και νέο lockdown σε πολλές χώρες.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα δήλωση της Άνγκελα Μέκερλ, η οποία είπε προς τους ηγέτες πως η εξάπλωση των μεταλλάξεων σημαίνει πως η τρίτη “αναμνηστική” δόση θα πρέπει να έρθει νωρίς στην έναρξη του φθινοπώρου.

Κικίλιας: “Κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα”

Τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάλλαξη Δέλτα έκρουσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στο Euronews, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφευχθούν τοπικά lockdown κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ανέφερε πως το πρόγραμμα εμβολιασμού στην χώρα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Η ινδική μετάλλαξη, η μετάλλαξη Δέλτα δηλαδή, είναι αυτή η οποία φαίνεται ότι κυριαρχεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και παρουσιάζει περιστατικά εδώ στην Ελλάδα.

Προφανώς και μας ανησυχεί και μας απασχολεί, για αυτό και βλέπετε την εγρήγορση του συστήματος απόκρισης σε αυτό τον κίνδυνο: του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των επιστημόνων μας.

Ασφαλείς είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Δεν είναι ασφαλείς και κινδυνεύουν αυτοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Νομίζω ότι πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να μιλήσει ένας Υπουργός Υγείας για την κατάσταση”, δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια εμβόλια μας προστατεύουν

Υπενθυμίζεται πως στοιχεία αποτελεσματικότητας έναντι της μετάλλαξης Δέλτα έχουν για την ώρα παρουσιάσει η Pfizer/Biontech και η AstraZeneca.

Με βάση τελευταίες έρευνες φαίνεται ότι τα mRNA εμβόλια και δη της Pfizer/Biontech, προστατεύουν, ενώ και της AstraZeneca παρέχει προστασία αλλά σχετικά μικρότερη.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας.

“Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%” ανέφερε η καθηγήτρια. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι το εμβόλιο της γρίπης για παράδειγμα προστατεύει το πολύ το 50% του πληθυσμού.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση ενός νέου κύματος λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.

“Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας” συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Επίσης σημείωσε ότι η σημασία της χορήγησης της δεύτερης δόσης των εμβολίων είναι καθοριστική. “Σε 20 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστήνεται ως πρόγραμμα εμβολιασμού οι δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, γίνεται σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στην δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος” τόνισε η καθηγήτρια.

 

see more: news247.gr