Σε άλλες χώρες υπήρξε πτώση και μετά ξανά άνοδος κρουσμάτων – Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα επιδημική έξαρση της Omicron –  Χθες οι διασωληνωμένοι «ανέβηκαν» στους 670

 

Σε ένα εύθραυστο πεδίο βρίσκεται σε ό,τι αφορά την επιδημία η χώρα καθώς τα νέα κρούσματα κορωνοιού καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωση, με την αγωνία και τον προβληματισμό όμως των ειδικών να ακολουθούν ακριβώς αντίθετη πορεία, αφενός λόγω της αβέβαιης έκβασης που “βλέπουν” να έχει η πορεία της επιδημίας, αφετέρου λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας από τους εκατοντάδες νέους ασθενείς που εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες καταγράφηκαν 24.246 θετικά περιστατικά κορωνοιού, ενώ την αμέσως προηγούμενη Τετάρτη 5 Ιανουαρίου ο αριθμός τους άγγιζε τα 46.000. Στο μεσοδιάστημα τα κρούσματα έβαιναν μειούμενα. Στα νοσοκομεία, πάλι, χθες έγιναν πάνω από 600 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid, ενώ οι νοσηλευόμενοι συνολικά αγγίζουν τους 5.100.

Μέσα στο επόμενο 10ημερο οι επιστήμονες θα αναμένουν να δουν την εξέλιξη της μείωσης των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων που τώρα καταγράφονται. Εάν συνεχιστεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τότε θα ξέρουν πως το κύμα έχει ήδη φθάσει στο peak του και καταγράφεται η αποδρομή, ειδάλλως θα περιμένουν για μία ή δύο εβδομάδες ακόμη την κορύφωση του επιδημικού κύματος.

Στην παρούσα φάση, πάντως, επισημαίνουν πως είναι πρώιμο να γίνει οποιαδήποτε ασφαλής εκτίμηση για αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος που έχει “σηκώσει” η μετάλλαξη Omicron. Για αυτό και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε η παράταση του υφιστάμενου πλαισίου μέτρων με τους περιορισμούς όπως ισχύουν έως σήμερα για μια επιπλέον εβδομάδα, δηλαδή ως τις 24 Ιανουαρίου.

 

see more: protothema.gr