Φοίβος Μαρκαντώνης και Μαρία Κορωνέλλου δυο καλλιτέχνες με εξαιρετικές σπουδές, ευαισθησίες και δυναμικότητα συναντιούνται φέτος στο θέατρο Παραμυθίας και μας αποκαλύπτουν λίγα πράγματα για το έργο του Φοίβου Μαριονέτες το οποίο σκηνοθετεί η Μαρία.

INTERVIEW

  • Φοίβο από που εμπνεύστηκες για το έργο;

Ανέκαθεν ασχολούμουν με τα δραματικά έργα… Μολονότι με τρόμαζαν τα ψυχολογικά θρίλερ κάποια στιγμή, από εκεί που δεν το περίμενα μου ήρθε ο σκελετός των Μαριονετών το καλοκαίρι του 2017. Είναι ένα έργο το οποίο έχει ως φόντο την σημερινή Αθήνα και κωλύματα που βιώνει ο καθημερινός άνθρωπος και βασανίζεται από αυτά. Το θεματικό μοτίβο είναι ότι ένας άνθρωπος που τα έχει όλα από μια στιγμή στην άλλη μπορεί να τα χάσει όλα την επόμενη.

  • Ο θεατρικός χαρακτήρας του «Μάκη» ήταν μια πρόκληση που να σε προβληματίσει ή να σε δυσκολέψει;

Ο ρόλος του Μάκη για εμένα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένες στιγμές ταυτίζομαι με τον συγκεκριμένο ρόλο διότι βλέπω, πως έχω πολλά κοινά στοιχεία μαζί του. Αρχικά ο Μάκης είναι ένας χαρακτήρας με μεγάλη ανασφάλεια… ένας άνθρωπος που κάνει τα πάντα για τους άλλους και θέτει τον εαυτό του ως τον τελευταίο τροχό της αμάξης…κάνει τα πάντα όμως για να δει τους άλλους ευτυχισμένους.

  • Οι ήρωες είναι μαριονέτες στο παιχνίδι της ζωής και της μοίρας;

Ο τίτλος Μαριονέτες αντλήθηκε διότι όλοι σε αυτήν την ζωή εξαρτόμαστε από κάποιον ή από κάποια… Τι γίνεται όμως όταν έρχεται η στιγμή και το παρελθόν σου κτυπάει την πόρτα και πραγματοποιεί την γέφυρά σου για την ανάβαση ή την πτώση σου; Στο έργο ο κάθε χαρακτήρας αποτελεί υποχείριο στα χέρια ενός άλλου, μέχρι που αρχεία η στιγμή και η μαριονέτα αποφασίζει αν θα σπάσει επιτέλους τα δεσμά ή θα μείνει για πάντα άθυρμα στα χέρια του μαριονετίστα;

  • Μαρία πώς προέκυψε η συνεργασία με το Φοίβο;

Τον Φοίβο τον γνώρισα μέσα από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο τμήμα θεατρικών σπουδών που είχαμε την ίδια κατεύθυνση και τον ξεχώρισα από την αρχή. Έχει ήθος και παρόλο που έχει γράψει πολλά έργα και ποίηση δεν είχε καμιά έπαρση, που να σε απωθεί και να διατηρείς μια τυπική καλησπέρα μέσα στην τάξη. Για αυτό και δέχτηκα με χαρά την πρότασή του να σκηνοθετήσω το έργο του, γιατί έχει μεγάλη σημασία η αμοιβαία εκτίμηση και η θετική ενέργεια των συντελεστών.

  • Έχεις κάποιες σκέψεις πάνω στο σκηνοθετικό project;

Το έργο έχει διαλόγους με πολλές συναισθηματικές αποχρώσεις κι εντάσεις και κάθε χαρακτήρας αποκαλύπτεται μέσα από τη διάδρασή του με τους υπόλοιπους. Αυτήν τη συναισθηματική και ανθρώπινη σκιαγράφηση των ηρώων θα επιχειρήσω να την «διδάξω» στους ηθοποιούς και να την μεταφέρουν με τη σειρά τους στο κοινό. Τα παιδιά που πλαισιώνουν την ομάδα μας, είναι επαγγελματίες ηθοποιοί και μελετούν το χαρακτήρα που θα υποδυθούν, επιχειρούν να τον προσεγγίσουν, να τον κατακτήσουν μέσα από τις πρόβες μας.

  • Οι ήρωες είναι μαριονέτες στο παιχνίδι της ζωής και της μοίρας;

Οι ήρωες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αγωνίζονται να επιβιώσουν, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να εκμεταλλευτούν, να οριοθετήσουν ή να αναζητήσουν τη θέση τους στο περιβάλλον τους. Μέσα σε αυτό το παιχνίδι της ζωής, ο θεατής θα ανακαλύψει πιθανές  ομοιότητες με δικές τους εμπειρίες, καθώς οι ρόλοι εναλλάσσονται, κάποιοι χειραγωγούν τους άλλους αλλά παράλληλα χειραγωγούνται κι εκείνοι. Μπορεί δηλαδή να είναι και μαριονέτα και μαριονετίστας ανάλογα με τον χαρακτήρα που συνδιαλέγονται μέσα στο έργο. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ποιος θα καταφέρει να αποδεσμευτεί, να σπάσει τα δεσμά-νήματα της μαριονέτας και να επιφέρει τη δική του κάθαρση. Και μιλώντας για κάθαρση το έργο του Φοίβου θα μπορούσε να αναγνωστεί και ως μια σύγχρονη τραγωδία κάτι που θα σας αφήσουμε να το διακρίνετε εσείς οι θεατές.

 

 

Σάββατο 25 Ιουνίου, 21:00

Κυριακή 26 Ιουνίου, 21:00

Τρίτη 28 Ιουνίου, 20:00

Πέμπτη 30 Ιουνίου, 20:00

 

 

Σκηνοθεσία: Μαρία Κορωνέλλου

Κινησιολογία: Αναστασία Νιαροπέτρου

Μουσική επιµέλεια: Φοίβος Μαρκαντώνης

Φωτισµοί: Γιώργος Νικολαΐδης

 

Πρωταγωνιστούν Αλφαβητικά:

Ευγενία Λιούτα, Φοίβος Μαρκαντώνης,

Αναστασία Νιαροπέτρου, Ηλίας Τσούµπελης,

Θησέας Χριστοφόρου

 

Θέατρο Παραµυθίας, Παραµυθίας 27 Αθήνα

Πλησίον του σταθµού µετρό Κεραµεικός

 

 

 

Ευχαριστούμε τον κ. Μαρκαντώνη και την κ. Κορωνέλλου για τις πληροφορίες και ευχόμαστε καλή επιτυχία.