ΜΗΠΩΣ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΕΨΕΙ;

ΑθανασόπουλοςΣκέψεις και συμπεράσματα

του Φυσιοθεραπευτή

Λάμπρου Αθανασόπουλου

 

 

 

 

 

Εμείς οι Φυσιοθεραπευτές (τουλάχιστον αυτοί που μπορούν να ακούνε τον ασθενή τους) ακούμε τα συχνά παράπονα των ασθενών μας ότι πονάει η πλάτη τους χωρίς να έχουν κάνει  κάτι  σοβαρό, σήκωμα βάρους ή κάποια άλλη δραστηριότητα.

Θα προσπαθήσω να δώσω μια εξήγηση με βάση τις γνώσεις μου στην φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και την 20χρονη εμπειρία μου.

Εάν κοιτάξουμε την σπονδυλική μας στήλη σε προφίλ, βλέπουμε ότι δημιουργεί μια «κυμάτωση»:

Το αυχενικό τμήμα γέρνει προς τα πίσω όπως και το οσφυϊκό. Και τα δύο έχουν κοινό στόχο: ο αυχένας να «κρατά όρθιο» το κεφάλι και οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι «να κρατούν όρθιο» το σώμα.

Οι θωρακικοί σπόνδυλοι που γέρνουν προς τα εμπρός μας επιτρέπουν να αναλάβουμε και να σηκώσουμε βάρος, να υποστηρίξουμε. Ενισχύουν την λειτουργία των τραπεζοειδών μυών  και των ώμων, στους οποίους κατά κάποιο τρόπο οι θωρακικοί σπόνδυλοι «βασίζονται». Είναι η περιοχή όπου ακουμπάει το σακίδιο όταν το φοράμε στην πλάτη. Γι΄αυτό η αίσθηση καψίματος στην ράχη μπορεί να σηματοδοτεί θυμό, επειδή αναλαμβάνουμε υπερβολικά πολλά πράγματα και συγχρόνως έχουμε την αίσθηση ότι κανείς δεν μας βοηθάει.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω μια διευκρίνιση. Οι ώμοι αναλαμβάνουν το φορτίο των πράξεών μας και των ανεκπλήρωτων επιθυμιών μας. Από την άλλη πλευρά, οι θωρακικοί σπόνδυλοι διαχειρίζονται το σύμπλεγμα καρδιά-πνεύμονες καθώς και την πέψη. Το φορτίο των θωρακικών σπονδύλων είναι περισσότερο συναισθηματικής φύσης.

spondiliki-stili

Θα κάνω τώρα μερικές διευκρινίσεις για το θέμα αυτό, τις οποίες μόνο μερικώς έχω καταφέρει να επαληθεύσω στην πράξη:

  • Η περιοχή γύρω από τον 4ο θωρακικό σπόνδυλο μπορεί να συνδέεται με κάποιο αίσθημα ενοχής ή ευθύνης για την οδύνη αγαπημένου προσώπου.

  • Η περιοχή ανάμεσα στις ωμοπλάτες (5ος,6ος θωρακικός σπόνδυλος) θα μπορούσε να δείχνει μια δυσκολία να ευχαριστηθεί κάποιος την ζωή του και να δεχτεί την χαρά, μια τάση υπερβολικής επένδυσης στην εργασία και μια δυσκολία να χαλαρώσει, ακόμη και στις διακοπές.

  • Η περιοχή γύρω από τον 7ο θωρακικό σπόνδυλο θα μπορούσε να εκφράσει δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων που συνοδεύεται από αίσθηση μοναξιάς ή ανίας, φόβο εγκατάλειψης, ανάγκη αναγνώρισης, μια ανάγκη να μας ακούν και να μας αγαπούν, την οποία δεν τολμάμε να αναγνωρίσουμε.