Μήπως τα ούλα σου ματώνουν, πρήζονται ή πονούν;

Ρωτήσαμε την κ. ΓΕΩΡΓΙΑ Ι. ΚΟΚΚΟΡΗ να μάς δώσει τα φώτα της, για τη σοβαρή αυτή πάθηση των ούλων και σάς ενημερώνουμε:

 

 

Οι νόσοι των ούλων, ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, είναι κυρίως φλεγμονώδεις διεργασίες που αφορούν τους ιστούς που περιβάλλουν το δόντι. Μπορούν να προσβάλλουν όλα τα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας. Η ουλίτιδα πρόκειται για το αρχικό στάδιο φλεγμονής των ούλων και αφορά μια αντιστρέψιμη κατάσταση. Παρόλα αυτά, αν δεν διαγνωσθεί και δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα, μια μη αντιστρέψιμη φλεγμονή που προσβάλει  τους ιστούς που περιβάλλουν το δόντι, τα ούλα και το οστό. Η περιοδοντική νόσος αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών. Το δυστύχημα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν δεν το αντιλαμβάνονται, εφόσον στις πλείστες των περιπτώσεων δεν εμφανίζεται πόνος. Για το λόγο αυτό έχει τον χαρακτηρισμό της «σιωπηλής νόσου». Εάν όμως διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως η νόσος σταθεροποιείται.

 

Στη συνέχεια ακολουθούν μερικές από τις πιο συχνές ερώτησεις για την πάθηση των ούλων:

1. Γιατί τα ούλα μου ματώνουν;

Όταν τα δόντια δεν βουρτσίζονται σωστά κατακρατούνται μικρόβια. Όταν αυτά πολλαπλασιάζονται τα ούλα αντιδρούν με φλεγμονή, (κοκκινίζουν και αιμορραγούν).

2. Γιατί τα δόντια μου κουνιούνται; Και γιατί δεν υπάρχει πόνος;

Πολλές φορές τα μικρόβια που δεν καθαρίζονται από τα δόντια προχωρούν μεταξύ δοντιού και ούλου και αρχίζουν να καταστρέφουν το οστό το οποίο στηρίζει το δόντι. Όταν αυτή η καταστροφή προχωρήσει σε βάθος το δόντι αρχίζει να κουνιέται. Γενικά οι περιοδοντικές νόσοι δεν εμφανίζουν πόνο.

3. Είναι δυνατόν το πρόβλημα να εμφανισθεί απότομα;

Συνήθως η πρόοδος της περιοδοντικής νόσου είναι χρόνια και χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξελιχξεί. Η έγκαιρη διάγνωση παίζει τεράστιο ρόλο στο είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί και την πρόγνωση αυτής.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, λόγω επιθετικών μικροβίων, το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί απότομα, αλλά αυτό συμβαίνει  συνήθως σε εφήβους ή νεαρά άτομα.

4. Η περιοδοντίτιδα είναι κολλητική;

Όχι, δεν είναι κολλητική. Είναι όμως κληρονομική.

5.  Η θεραπεία είναι επώδυνη;

Όχι. Η συντηρητική θεραπεία δεν αποτελεί επίπονη διαδικασία. Σπάνια μπορεί να υπάρξει ένας μικρός ερεθισμός των ούλων για μια ημέρα, κάτι που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

6. Τα δόντια μου μετά τη θεραπεία είναι ευαίσθητα στο ζεστό ή κρύο. Είναι φυσιολογικό;

Ναι. Πολλές φορές υπάρχει μια απλή ευαισθησία, η οποία εξαφανίζεται στη συνέχεια. Αν το πρόβλημα είναι έντονο αντιμετωπίζεται με ειδικά σκευάσματα οδοντόκρεμας ή ζελέ.

7. Είναι πάντα απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση;

Όχι. Πρώτα η θεραπεία ξεκινά συντηρητικά, με βαθύ καθαρισμό και μηχανική απομάκρυνση των μικροβίων. Στη φάση αυτή δίνονται στον ασθενή οδηγίες για ορθή και αποτελεσματική στοματική υγιεινή, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Αν με τη συντηρητική θεραπεία δεν αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα τότε προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση.

8. Για πόσο καιρό πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου όπως μου έδειξε ο οδοντίατρος; Και για πόσο καιρό πρέπει να χρησιμοποιώ βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα;

Για πάντα. Η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται από την αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Αν δεν τηρούμε τις οδηγίες τα μικρόβια θα πολλαπλασιαστούν πάλι και το πρόβλημα θα επανέλθει.

9. Πρέπει να με παρακολουθεί συχνά ο οδοντίατρός μου;

Aπαραίτητα. Μετά την ολοκλήρωση της συντηρητικής ή χειρουργικής θεραπείας ακολουθεί το στάδιο της υποστηρικτικής θεραπείας. Συνίσταται σε τακτά ραντεβού (ανά 4 – 6 μήνες) απλού καθαρισμού για τη συντήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

10. Θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

H περιοδοντίτιδα μπορεί να σταθεροποιηθεί. Επαναφορά στην αρχική κατάσταση δεν μπορούμε να έχουμε, καθώς η νόσος συνοδεύεται από μόνιμη οστική απώλεια.

11. Μπορώ να προλάβω την περιοδοντίτιδα;

Απόλυτη πρόληψη δεν υπάρχει, δεδομένου ότι σχετίζεται και με προδιαθεσικούς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, το άγχος. Μπορούμε όμως  να επέμβουμε έως ένα βαθμό και να προλάβουμε ή το λιγότερο να καθυστερήσουμε την εμφάνισή της. Και οπωσδήποτε μπορούμε να διατηρήσουμε τα δόντια παρόλη την περιοδοντίτιδα, με σωστή πρόληψη και φροντίδα.

GLYFADA METROPOLITANS