Μόλις ο άνθρωπος σταθεί όρθιος, τίποτα δεν τον σταματά!

Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος Αριάδνη Α. Λοράνδου

 

Ένα μωρό μαθαίνει να μετακινείται μόνο του κατά το μπουσούλημα. Κρατάει την ισορροπία του με τα χέρια και τα γόνατά του. Προετοιμάζει την επόμενή του κίνηση, να σταθεί όρθιο όπου εκεί θα ανακαλύψει και τον κόσμο γύρω του, τις ικανότητές του. Η ανεξαρτησία και η αυτοπεποίθησή του, θα επιτευχθούν όταν σταθεί όρθιο.

Έτσι ξεκινά το επόμενο βήμα για την ανθρωπότητα!

Το να είμαι όρθιος δεν έγκειται μόνο σε δύο πόδια όπου το ένα μπαίνει μπροστά από το άλλο ή στέκεται το ένα δίπλα από το άλλο, έχει να κάνει με την ψυχική δύναμη όπου μας ωθεί να μένουμε όρθιοι, πιστοί σε αυτό που η ίδια η φύση μας επιθυμεί. Μένουμε όρθιοι διότι αυτό μας στηρίζει, μας απεγκλωβίζει από τις ψευδαισθήσεις, μας καθιστά χρήσιμους, μας ωθεί προς την εξερεύνηση και όλα μαζί χτίζουν αυτό που λέγεται, εμπιστοσύνη. Η χρησιμότητα του να στεκόμαστε όρθιοι δεν έχει κέρδος, έχει όφελος ως προς την σωματική και ψυχική μας υγεία, προς την αναζήτησή μας για μια πιο στέρεα γη, προς την ελπίδα.

Σήμερα οι κοινωνίες πιέζουν τον άνθρωπο να λυγίζει και ακόμη χειρότερα, να γονατίζει. Αφαιρούν αυτή τη στέρεα γη όπου πρώτο ανακαλύψαμε ως μωρά και μόλις τολμήσει το ένα πόδι να «ισιώσει», τότε προστίθεται κι άλλη πίεση ικανή να μας γονατίσει πιο επίπονα αυτή τη φορά. Όμως η ψυχή και το σώμα, μας ανήκουν, εμείς τα καθοδηγούμε, εμείς δίνουμε την εντολή για κίνηση και εμείς μπορούμε να σταθούμε όρθιοι ασχέτως την πίεση. Η ψυχή μας είναι ένας άγρυπνος μάρτυρας πίστης και αυτή επιθυμεί να μένουμε όρθιοι. Όρθιοι βρίσκουμε τον λόγο ύπαρξής μας, συναντάμε τη δύναμη της παιδικής μας ηλικίας, ανακαλύπτουμε τη χαρά, βρίσκουμε προορισμούς, μικραίνουμε τις αποστάσεις.

Ανάταση αναζητούμε, ανάταση των συναισθημάτων, των αισθήσεων μας. Γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή θα αποσυρθούμε και θα καθόμαστε, τώρα όμως χρειάζεται να μείνουμε όρθιοι. Έτσι θα ζήσουμε, θα νιώσουμε, θα ανακαλύψουμε, θα ξυπνήσουμε και άλλες ιδέες.

Κανείς δεν μπορεί να «καθίσει» έναν όρθιο άνθρωπο, εάν ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

 

Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες

Glyfada Metropolitans Logo

Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την καλή μας ψυχολογία