Το μοσχάρι σύμμαχος της σωματικής διάπλασης και όχι μόνο…

Γράφει ο Σπύρος Τσουτσάνης

Personal Trainer, Aθλητικό Mοντέλο

 

το μοσχάρι ιδανικά μπορείτε να το εντάξετε τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως στα γεύματα σας και υπάρχουν πολλοί λόγοι. Περιέχει κρεατίνη σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα- ιδανική για δύναμη και μυική ανάπτυξη. Η κρεατίνη αντικαθιστά την τριφωσφορική αδενοσίνη με αποτέλεσμα να έχουμε φουλ ενέργεια, ΟΣΟ ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΣΤΕ.

 ΈΧΕΙ σε μεγάλη ποσότητα την βιταμίνη Β6- θεραπευτική σε κοπώσεις σκληρών προπονήσεων- βοηθάει στην πρωτεινοσύνθεση και μεταβολίζει την πρωτεΐνη.

Το μοσχάρι έχει καρνιτίνη όσο κανένα άλλο κρεάς, η οποία μεταβολίζει τα λίπη και βοηθάει στην απορρόφηση των  bcaa αμινοξέων – τα πολυτιμότερα αμινοξέα για τη δημιουργία των μυών.

 Δύο ακόμα πολύ δυνατά θρεπτικά συστατικά του μοσχαρίσιου κρέατος είναι το ποτάσιο και η πρωτείνη. Το ποτάσιο είναι μέταλλο – ιδανικό για δίαιτες αθλητών, αν αναλογιστεί κανείς πως χαμηλά ποσοστά ποτάσιου μπορούν να βλάψουν την πρωτεινοσύνθεση και να αναστείλουν την παραγωγή αυξητικής ορμόνης.

Να τονίσουμε όσο αφορά την πρωτεΐνη πως ανά 100 γρ άλιπου μοσχαρίσιου κρέατος, λαμβάνουμε 22γρ κλασάτης πρωτεΐνης.

Το μοσχαρίσιο κρέας είναι πλούσια πηγή CLA δυνατό  αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό και προστατεύει τον μυικό ιστό απο την καταστροφή που μπορεί να υποστεί απο την βαριά προπόνηση με βάρη.

Περιέχει ψευδάργυρο και μαγνήσιο:  

Ο ψευδάργυρος είναι αντιοξειδωτικός και βοηθάει στην μυική ανάπτυξη λόγω της πρωτεινοσύνθεσης που συμβάλλει.

Το μαγνήσιο βοηθάει εκτός της πρωτεινοσύνθεσης και στην παραγωγή ινσουλίνης ( αναβολική ορμόνη του οργανισμού). Το μοσχαράκι είναι πλούσιο επίσης σε σίδηρο – βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 

Μυστικό:

Περιέχει αλανίνη. Η αλανίνη είναι πονηρούλα όμως, αφού βοηθά τον οργανισμό να φτιάχνει γλυκογόνο από την πρωτείνη- παρέχει ενέργεια στους μύς κατά την διάρκεια της προπόνησης- η γοητεία της αλανίνης όμως είναι πως προστατεύει τους μυς, ώστε να μην χρησιμοποιούνται για καύσιμο- κοινώς να μην καούν.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε τον Σπύρο Τσουτσάνη για τις πληροφορίες.