Μουσικοί με σύνδρομο Down μπορεί να εκπροσωπήσουν την Φινλανδία στη Eurovision!

Ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα λάβει χώρα τον Μάιο στην Βιέννη της Αυστρίας. Και όπως όλες οι χώρες που παίρνουν μέρος στον διαγωνισμό βρίσκονται ήδη στην διαδικασία της επιλογής τραγουδιού που θα τους εκπροσωπήσει, έτσι και στην Φινλανδία ένα πολύ ιδιαίτερο συγκρότημα φιλοδοξεί να βρεθεί τη νύχτα του τελικού στην Βιέννη, περνώντας ήδη τους εθνικούς ημιτελικούς. Το πανκ συγκρότημα Pertti Kurikan Nimipaivat (PKN) αποτελείται από τέσσερις μουσικούς που πάσχουν από Σύνδρομο Down και Αυτισμό. Σχηματίστηκαν το 2009, αφού γνωρίστηκαν σε ένα φιλανθρωπικό εργαστήρι για ενήλικες με διανοητική υστέρηση.

Το 2012 οι Pertti Kurikan Nimipaivat έγιναν γνωστοί σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ των Jukka Kärkkäinen και J-P Passi «The Punk Syndrome» πού προβλήθηκε και στην Ελλάδα στα πλαίσια του περσινού In-EDIT Festival: «Ένα συγκρότημα πανκ μουσικής που τα μέλη του είναι Φιλανδοί με νοητική υστέρηση. Το όνομά του είναι Pertti Kurikan Nimipäivät: μαλώνουν, φωνάζουν, πίνουν καφέ, γκρινιάζουν όταν πρέπει να πάνε στον ποδίατρο. Ένα σκληρό αλλά συγκινητικό αφιέρωμα στο “μη φυσιολογικό” και παράλληλα, ένας προβληματισμός σχετικά με το σεβασμό και την κοινωνική ισότητα».

Σήμερα το συγκρότημα επιδιώκει μέσα από τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό της Eurovision να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με το Σύνδρομο Down, και να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας και δύναμης στα άτομα που πάσχουν από αυτισμό και τις οικογένειές τους. Οι Pertti Kurikan Nimipaivat πέρασαν ήδη τους ημιτελικούς της Φινλανδίας, και με τη βοήθεια των ψήφων του κοινού κέρδισαν μία θέση στον τελικό που θα λάβει χώρα στις 21Φεβρουαρίου. Εκεί θα διαγωνιστούν με άλλα πέντε συγκροτήματα που ευελπιστούν να εκπροσωπήσουν την χώρα στην Eurovision. Το 2007 η Φινλανδία είχε κερδίσει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό της Eurovision με το μέταλ συγκρότημα «τεράτων» Lordi, και το τραγούδι « Hard Rock Alleluia» Οι Pertti Kurikan Nimipaivat διαγωνίζονται με το κομμάτι “Aina Mun Pitaa” (“I Always Have To” στα αγγλικά).

Ακούστε το εδώ PKNVEVO:

source
GLYFADA METROPOLITANS