Μπορώ να χάσω κιλά κάνοντας Pilates; – Tips για απώλεια βάρους

 

|| Κάθε Τρίτη ||

Μάς ενημερώνει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος, Πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres

 

Είναι δημοφιλής άσκηση χαμηλής έντασης. Βοηθά όμως στο αδυνάτισμα;

 

Είναι το Pilates καλή άσκηση για την απώλεια βάρους;

Το Pilates είναι δημοφιλής άσκηση χαμηλής έντασης. Είναι αποτελεσματικό για την τόνωση, το χτίσιμο μυϊκής μάζας και τη βελτίωση της στάσης σώματος.

Η άσκηση με Pilates μπορεί να είναι ωφέλιμη για την υγεία και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές βάρος.

Παρόλα αυτά το Pilates μπορεί ενδεχομένως να μην είναι τόσο αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους όσο άλλες ασκήσεις, όπως τρέξιμο, ή κολύμβηση. Αυτό γιατί θα κάψετε λιγότερες θερμίδες σε αντίθεση με άλλες ασκήσεις.

Αν αγαπάτε το μάθημα Pilates, ίσως είναι πιο πιθανό να μένετε προσηλωμένοι στη ρουτίνα του στόχου της φόρμας συμμετέχοντας τακτικά. Επίσης είναι πιο πιθανό να ακολουθείτε υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν στόχος σας είναι η απώλεια βάρους δοκιμάστε να συνδυάσετε Pilates με υγιεινή διατροφή και άλλες μορφές άσκησης. Εναλλάξτε Pilates με ασκήσεις ενδυνάμωσης και άλλα είδη , όπως περπάτημα, κολύμβηση, τρέξιμο ή ποδήλατο.

Τι λένε οι ερευνητές

Οι μελέτες σχετικά με το Pilates και την απώλεια βάρους είναι μεικτές:

Μια μικρή έρευνα του 2017 παρατήρησε 37 υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες 30 έως 50 ετών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η άσκηση με Pilates για 8 εβδομάδες ήταν αποτελεσματική για

  • Απώλεια βάρους
  • Τόνωση της μέσης
  • Μείωση της περιμέτρου κοιλιάς και γοφών.

Δεν οδήγησε σε διαφορά στην άλιπη μυϊκή μάζα.

Αυτό συγκριτικά με ομάδα που δεν ασκούνταν.

Άλλη έρευνα του 2015 παρατήρησε ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ηλικίας 59 έως 66 ετών, ανακάλυψαν ότι η άσκηση με pilates για 12 εβδομάδες δεν οδήγησε σε αλλαγή της σύστασης του σώματος.

Ωστόσο, οι συμμετέχουσες ενδυνάμωσαν την κοιλιά, τα άνω και κάτω άκρα. Οι ερευνητές εικάζουν ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη σύνθεση του σώματος, επειδή οι γυναίκες δεν άλλαξαν τη διατροφή τους.

Υπάρχουν επίσης υποσχόμενες έρευνες από το 2015 που έδειξαν ότι το Pilates μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματικό για το χρόνιο πόνο στη μέση και άλλη ανάρρωση από τραυματισμούς, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Ποτέ να μην κάνετε Pilates αν έχετε τραυματιστεί ή αν πονάτε, χωρίς άδεια από τον γιατρό.

Πόσες θερμίδες καίω;

Η ποσότητα των θερμίδων που θα κάψετε με το Pilates εξαρτάται από το τρέχον βάρος σας αν κάνετε την άσκηση σε χαλί ή μάθημα reformer και το επίπεδο δυσκολίας.

Για κάποιον που είναι 70 κιλά, άσκηση 50 λεπτών σε επίπεδο αρχαρίων, σε χαλί, καίει περίπου 175 θερμίδες. Προχωρημένη τάξη 50 λεπτών καίει περίπου 254.

Θα κάψετε περισσότερες θέμιδες σε μάθημα reformer όπου αυξάνεται ο καρδιακός παλμός.

Πώς επηρεάζουν οι θερμίδες την απώλεια βάρους

Για να χάσετε μισό κιλό, πρέπει να κάψετε περίπου 3.500 θερμίδες.

Αν στόχος σας είναι η απώλεια βάρους πρέπει ενδεχομένως  να δοκιμάσετε cardio, όπως περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο, επιπλέον του Pilates. Επίσης, εστιάστε στην υγιεινή διατροφή με άπαχη πρωτεΐνη, ολική άλεση, φρούτα και λαχανικά.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω Pilates;

Αν είστε νέος στο Pilates, προσπαθήστε να κάνετε 2-3 φορές την εβδομάδα για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε περισσότερες τάξεις όπως και  συνδυασμούς.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πιο προχωρημένα μαθήματα, όπως Pilates reformer και συνδυασμό μαθημάτων όπως (Pilates και boxing) ή   (yoga και Pilates.)

Θα χάσετε περισσότερες θερμίδες στα μαθήματα  ολόκληρου σώματος αντί για μάθημα άσκησης σε χαλί.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος να συμμετέχετε σε αυτά τα είδη συνδυαστικών μαθημάτων κάποιες φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε τα μαθήματα  με αυτά ενδυνάμωσης .

Ο συνδυασμός τους με άλλες μορφές αερόβιας και ασκήσεων ενδυνάμωσης μαζί με υγιεινή διατροφή είναι αποτελεσματικός τρόπος τόνωσης των μυών και σας βοηθά να πετύχετε το στόχο απώλειας βάρους.

 

Τι είναι η επίδραση Pilates ;

Είναι η ιδέα ότι η άσκηση με Pilates μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη στάση, μυϊκό τόνο και τόνωση του κορμού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί ενδεχομένως να φανεί ότι έχετε χάσει βάρος. Αυτό επειδή αν τονώσετε τους μυς σας μπορεί να φαίνεστε γενικά σε καλύτερη φόρμα, ακόμα και αν δεν έχετε χάσει βάρος.

Tips για απώλεια βάρους

Η άσκηση είναι σημαντική για απώλεια βάρους αλλά εξίσου σημαντικό είναι να εστιάσετε στη διατροφή σας.

Να τρώτε υγιεινά γεύματα και σνακ με απάχη πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα και ολική άλεση.

Δείτε τον Φυσιοθεραπευτή ή διατροφολόγο για να φτιάξετε πλάνο διατροφής για το στόχο σας. Για ασφάλεια, ποτέ να μην τρώτε λιγότερες από 1.200 θερμίδες την ημέρα.

Το Pilates είναι αποτελεσματική άσκηση χαμηλής έντασης. Μπορεί να είναι ωφέλιμη για την τόνωση των μυών του κορμού και τη βελτίωση της στάσης του σώματος

Μπορεί επίσης να βοηθήσει ενδεχομένως στην ανάρρωση από πόνο στην πλάτη και άλλους τραυματισμούς, δυναμώνοντας την περιοχή που έχει επηρεαστεί.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος μπορείτε να ενσωματώσετε το Pilates στο πλάνο ευεξίας. Κάντε Pilates και ακολουθήστε υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής για καλύτερα αποτέλεσμα.

Βέβαια για τέλειο αποτέλεσμα σε συνεννόηση με τον Φυσιοθεραπευτή σας καλό θα ήταν να συνδυαστεί με μερικές  στάσεις- ασκήσεις από την μέθοδο Ορθοστατικής  Mezieres και ένα εβδομαδιαίο θεραπευτικό Μασάζ.

 

Ευχαριστούμε τον κ. Αθανασόπουλο για τις πληροφορίες.

 

Click στο πράσινο κουμπί παρακάτω

και δείτε χρήσιμες συμβουλές και λύσεις

για τα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν:

Ο ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ, ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ