Δύσκολη… εξίσωση αποτελεί η εξεύρεση κατοικίας προς ενοικίαση στο νότια προάστια της Αττικής, καθώς to Ελληνικό και h μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ενοικίων.

Η παραθαλάσσια ζώνη ανέκαθεν θεωρούνταν «μαγνήτης» για τους υποψήφιους ενοικιαστές, γι’ αυτό και συνοδεύονται από υψηλότερο τίμημα. Στα χρόνια της κρίσης, τα μισθώματα ακόμα και σε αυτές τις περιοχές υπέστησαν καθίζηση. Ωστόσο, με την έξοδο από τα μνημόνια και την οικονομική ανάκαμψη, τα ενοίκια άρχισαν πάλι  να παίρνουν την ανηφόρα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα νεόδμητου διαμερίσματος 140 τ.μ. στην Άνω Γλυφάδα, το οποίο το 2015 είχε μίσθωμα 550 ευρώ και σήμερα είναι στα 1050 ευρώ.

Τα έργα υποδομής – με πρώτο το Μετρό – και η ανάπτυξη του Ελληνικού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών και παρά την άνθιση της οικοδομής τα τελευταία δύο χρόνια, το να βρεις στέγη στα νότια προάστια θέλει τύχη αλλά και σωστή αναζήτηση.

Η γενική εικόνα όσον αφορά τις τιμές μίσθωσης διαμερισμάτων από 90τμ έως 110τμ, άνω του 1ου  ορόφου κατάλληλα για οικογένειες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους σε αυτές τις περιοχές, το κόστος ενοικίασης για μια οικογένεια με 2-3 παιδιά (ανάλογα με το έτος κατασκευής του ακινήτου και την περιοχή) αγγίζει τα 850€/μήνα – 950€/μήνα, αν πρόκειται για κατοικίες με έτος κατασκευής 1980-1990.

Αν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές θελήσουν να μισθώσουν διαμέρισμα νεότερο ηλικιακά, τότε το κόστος μίσθωσης καταγράφεται άνω των 1.000€/μήνα. 

Πάντως η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση ακινήτων σε πολλές περιοχές των Νοτίων Προαστίων είναι ακόμη και μηδενική. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολλές περιοχές των Νοτίων Προαστίων, το μεγαλύτερο μέρος των προς μίσθωση ακινήτων, διατίθενται πλήρως επιπλωμένα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Ενα ακόμα πλεονέκτημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι τα περισσότερα ακίνητα παλαιάς κατασκευής είναι είτε μερικώς ανακαινισμένα, είτε ολικώς. Ουσιαστικά, τα ακίνητα που διατίθενται, είναι ακίνητα υψηλότερης ποιότητας σε σχέση με παλαιότερα.

Που οφείλεται η μεγάλη αύξηση των ενοικίων

Πέραν της μικρής διαθεσιμότητας, αλλά και της ανάπτυξης του Ελληνικού, υπάρχει και άλλος λόγος για την ανοδική πορεία των μισθωμάτων. «Ακόμη και τα ακίνητα κατασκευής μετά το 2005 που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει στα αζήτητα λόγω της οικονομικής κρίσης, πλέον, είτε μισθώθηκαν και οι ενοικιαστές ανανεώνουν το μισθωτήριο συμβόλαιο όλα αυτά τα χρόνια, είτε με την επανεκκίνηση της κτηματαγοράς πουλήθηκαν» υποστηρίζει στη «Η» ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας.

Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων οφείλεται κυρίως στην υποαπόδοση των κατοικιών για χρόνια, που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη μη δυνατότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης» εξηγεί το στέλεχος της κτηματαγοράς.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά, πως διαμορφώθηκαν τα ενοίκια τις τελευταίες δεκαετίες στα Νότια Προάστια, αλλά και τις σημερινές τιμές σε όλες τις περιοχές, αλλά και τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση

source: imerisia.gr