Ντόρα Πάλλη Σιούτου: «Η εκπαίδευση διαμορφώνει μια κουλτούρα ειρήνης»
Αποκλειστική Συνέντευξη της Ντόρας Πάλλη Σιούτου, στη Χριστίνα Μπαλτούνα (Δημοσιογράφος-ΕΣΗΕΑ), για το Γλυφάδα metropolitans.
Η φλόγα που θα ανάψει και πάλι σε λίγες ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία (ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο) έρχεται να μας υπενθυμίσει αξίες και αρχές, θεμελιώδη συστατικά μιας ευνομούμενης κοινωνίας. Τα ολυμπιακά ιδεώδη, πολύτιμη παρακαταθήκη στον παγκόσμιο πολιτισμό, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να “φωλιάσουν” ξανά στις καρδιές των ανθρώπων και να δείξουν τον δρόμο για την διαμόρφωση μιας δικαιότερης και ισόνομης κοινωνίας.
Ένα ουσιαστικό ρόλο προς την διάδοση και διατήρηση των ολυμπιακών αρχών και αξιών διαδραματίζει εδώ και πολλά χρόνια το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία. Στο πλαίσιο δράσεων και εκπόνησης προγραμμάτων συμβάλλει στην “καλλιέργεια” της παιδείας στους νέους ανθρώπους μέσω της διδαχής των ολυμπιακών ιδεωδών.
Ένας από τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους στη διάδοση των ολυμπιακών αρχών και αξιών είναι και η Ντόρα Πάλλη Σιούτου, Υποδιευθύντρια και Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Με “φάρο” την οικογενειακή παράδοση – ο παππούς της Επαμεινώνδας Πετραλιάς υπήρξε από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της Ελλάδας με την ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά του στον αθλητισμό όντας μάλιστα και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ η μητέρα της Φάνη Πάλλη-Πετραλιά διατέλεσε ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας – δεν θα μπορούσε παρά να συνεχίσει το έργο και να προσφέρει και η ίδια από την πλευρά της στο να παραμείνουν ζωντανά τα ολυμπιακά ιδεώδη.
Σε συνεργασία με τα μέλη του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας υλοποιούν δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και τον ΟΗΕ, ενώ η ίδια έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία και διδάσκει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Επίκαιρο όσο ποτέ, διανύουμε άλλωστε μια ολυμπιακή χρονιά και η κυρία Πάλλη μιλάει στη Χριστίνα Μπαλτούνα, για τις δράσεις του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπογραμμίζει την αξία των ολυμπιακών ιδεωδών αλλά και της παιδείας που οφείλουν να “καλλιεργήσουν” οι νέοι άνθρωποι και σχολιάζει μέσα από τη δική της ματιά τα όσα βιώνει σήμερα η Ελλάδα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
|| Ποια είναι η ιστορία του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και ποιοι οι στόχοι που αυτό υπηρετεί;
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό την αναβίωση της αρχαίας ολυμπιακής εκεχειρίας. Ο μύθος λέει ότι, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα ξεκίνησαν όταν ο βασιλιάς της Ήλιδας πήγε στο μαντείο των Δελφών και ζήτησε να τον βοηθήσει τι να κάνει για να φέρει την ειρήνη στην πόλη του. Και η απάντηση από το μαντείο των Δελφών ήταν, να αναβιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε και ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει ολυμπιακή εκεχειρία. Ένα μήνα πριν τους αγώνες, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ένα μήνα μετά, έπρεπε στην Αρχαία Ελλάδα να σταματήσουν οι εχθροπραξίες γι’ αυτό όλοι οι στρατιώτες άφηναν τα όπλα τους στις πύλες της Ολυμπίας. Έτσι γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ξαναγυρνούσαν ειρηνικά πίσω οι αθλητές και οι θεατές της πόλης τους. Αυτό κράτησε όσο κράτησαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα, πάνω από 1.400 χρόνια. Αυτή ήταν η αναβίωση της ολυμπιακής εκεχειρίας.
Η έδρα του Διεθνές Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας βρίσκεται στην Λωζάννη και στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Thomas Bach και αντιπρόεδροι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας παλεύει για την ανάπτυξη μιας κουλτούρας ειρήνης. Δουλεύουμε πάρα πολύ στενά και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Κάθε δύο χρόνια που διεξάγονται Χειμερινοί και Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες υπάρχει ένα ψήφισμα στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το οποίο οι χώρες θα σεβαστούν την ολυμπιακή εκεχειρία. Αυτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ήταν επιτυχία γιατί 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν όλα για πρώτη φορά. Ποτέ οποιαδήποτε συνθήκη στον ΟΗΕ ψηφίστηκε από όλα τα μέλη στην συνέλευση. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν τηρείται πάντα η ολυμπιακή εκεχειρία. Οι χώρες πολλές φορές υπογράφουν αλλά δεν τηρούν την υπογραφή τους.
|| Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο έχει υπογραφεί ένα αντίστοιχο ψήφισμα; Και εάν ναι, είναι εφικτό να εφαρμοστεί;
Βέβαια και έχει υπογραφεί. Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε το ψήφισμα. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου το ψηφίσανε.
Το ψήφισμα είναι εφικτό να εφαρμοστεί. Και εμείς θέλουμε να εφαρμοστεί. Αλλά ο ΟΗΕ δεν έχει κυρώσεις. Ψηφίσανε oι χώρες αλλά δεν τιμούν πάντα την υπογραφή τους. Θυμόμαστε τι έγινε στο Σότσι με την Ρωσία αλλά και στο Λονδίνο. Εγώ θυμάμαι την ημέρα της τελετής έναρξης που είχαμε πόλεμο στη Συρία. Βλέπαμε τους Σύριους αθλητές, ήτανε μαζεμένοι, στεναχωρημένοι, ήρθανε όμως και υπογράψανε στον τοίχο της εκεχειρίας, την ίδια ώρα όμως είχανε πόλεμο. Το θέμα είναι τα κράτη να τιμήσουνε την υπογραφή τους.
|| Οι τέσσερις θεμελιώδεις πυλώνες του Διεθνούς Κέντρου λειτουργούν ως “εργαλείο” για τη διαμόρφωση ενός Πολιτισμού Ειρήνης. Πόσο εφικτός είναι ένας τέτοιος πολιτισμός μέσα στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον;
Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι η εκπαίδευση των νέων. Εγώ πραγματικά πιστεύω ότι, εάν οι νέοι παγκοσμίως εκπαιδευτούν σε κάποιες αρχές και αξίες που έχουνε σχέση με τον ολυμπισμό και την ολυμπιακή εκεχειρία μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα ειρήνης. Αυτή η κουλτούρα είναι που θα φέρει την ειρήνη, που θα διαμορφώσει μια ειρηνική συνύπαρξη, διότι και αυτό που λέμε στην ολυμπιακή εκεχειρία, και είναι ένας από τους πυλώνες, είναι ότι προτιμάμε τον διάλογο έναντι της βίας.
Αυτό λοιπόν είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία. Γι’ αυτό και εμείς επενδύουμε πάρα πολύ στην εκπαίδευση.
|| Τα ιδανικά της ολυμπιακής εκεχειρίας πρεσβεύονται σήμερα και σε ποιο βαθμό;
Πιστεύω ότι πρεσβεύονται σήμερα. Αυτό που προσπαθούμε εμείς να πρεσβεύσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, και μέσω και των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων, είναι ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Γιατί αυτό που βλέπουμε και σε πολλές συρράξεις τα αίτια είναι αυτά, φοβόμαστε την διαφορετικότητα, φοβόμαστε τον άλλο. Αυτό είναι και μια αξία των Ολυμπιακών Αγώνων, σέβομαι την διαφορετικότητα. Και αυτό είναι που πρεσβεύουμε εμείς και προσπαθούμε να εμπνεύσουμε και στα νέα παιδιά.
|| Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκαινιάσατε το πρόγραμμα “Σέβομαι τη Διαφορετικότητα-Γνωρίζω τον Αθλητισμό”. Ποιοι οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος;
Το πρόγραμμα “Σέβομαι την Διαφορετικότητα” υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Πηγαίνουμε στα σχολεία και εκπονούμε προγράμματα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Αυτό το πρόγραμμα έχει συνέταιρους το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, το Βρετανικό Συμβούλιο και τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες έρχονται μαζί μας στα σχολεία. Μιλάνε στα παιδιά για τον αθλητισμό, για την διαφορετικότητα, τις εμπειρίες τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι σημαντικό κομμάτι του προγράμματος οι Έλληνες Ολυμπιονίκες γιατί είναι και πρότυπα για τα παιδιά.
Τον Φεβρουάριο εγκαινιάσαμε μαζί με τον ΣΕΓΑΣ το πρόγραμμα ενσωματώνοντας και το κομμάτι του αθλητισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τον αθλητισμό, και το έχουνε δείξει και οι έρευνες, ότι μπορούν να γίνουν αποδεκτά παιδιά, μπορεί να σταματήσει η ενδοσχολική βία. Είναι ένας τρόπος αποδοχής ο αθλητισμός. Εκεί λοιπόν εκτός από την σημαντικότητα του αθλητισμού είναι σημαντικό και για το ίδιο το παιδί που το βιώνει. Το παιδί που ασκεί τον αθλητισμό μαθαίνει να υπακούει σε κάποιους κανόνες, μαθαίνει την ομαδικότητα, μαθαίνει να σέβεται τον διπλανό του. Όλα αυτά μαζί κάνουν πιο δομημένες προσωπικότητες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εγκαινιάσαμε το πρόγραμμα στο ΣΕΦ το οποίο το ένα κομμάτι αφορά το πρόγραμμα “Σέβομαι την Διαφορετικότητα” και το άλλο κομμάτι αφορά τον αθλητισμό.
Μαζί με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες έρχονται τα παιδιά και κάνουνε διάφορα αθλήματα και συγχρόνως υλοποιούμε και το δικό μας κομμάτι το “Σέβομαι τη Διαφορετικότητα”. Και κάνουνε και διάφορες βιωματικές δράσεις μέσα από τις οποίες θέλουν να δείξουν στα παιδιά τη φιλία, την συναδέλφωση, πως είναι να έχεις κάποια αναπηρία.
Το πρόγραμμα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία γιατί αυτό που βλέπουμε είναι η μεγάλη ανταπόκριση από σχολεία τα οποία ζητάνε να πάρουνε μέρος στο πρόγραμμα. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν άλλες θέσεις διότι το πρόγραμμα αυτό είναι δοκιμασμένο, είναι ωραίο, κάτι που μας λένε και πολλοί καθηγητές. Μετά το τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν και ένα ερωτηματολόγιο (questionaire), μια καινοτομία που εντάξαμε στο πλαίσιο του προγράμματος. Βλέπουμε ότι, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση και κατά της σχολικής βίας και κατά της βίας γενικότερα. Είναι και λίγο αθλητισμός, και κάποια βιωματικά προγράμματα, είναι λίγο απ’ όλα.
Επιπλέον θα ήθελα να επισημάνω ότι δυστυχώς, έχουμε και πάρα πολλά παχύσαρκα παιδιά. Θεωρώ ότι είναι καλό το να εκτείθεντο τα παιδιά και σε άλλα αθλήματα. Τα παιδιά κάνουνε και jiu jitsu και handball.
|| Το αυξημένο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα συνδέεται με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες σοβαρών φαινομένων σχολικού και όχι μόνο εκφοβισμού; Πώς βοηθάει στην καταπολέμηση τέτοιων γεγονότων το πρόγραμμα που έχετε εκπονήσει; Ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα;
Πάρα πολύ. Το πρόγραμμα μας κατά του σχολικού εκφοβισμού τρέχει τα τρία τελευταία χρόνια και σ’ αυτό το διάστημα έχουμε αιτήσεις απ’ όλη την Ελλάδα για να πάμε σε σχολεία. Υπάρχουνε πολλά κρούσματα. Και οι ίδιοι οι καθηγητές στρέφονται προς σε εμάς γιατί τους νοιάζει, ψάχνουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Το υπουργείο Παιδείας δραστηριοποιείται λίγο παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν αυτά τα προγράμματα και μας ζητάνε να πάνε. Ενδιαφέρονται οι εκπαιδευτικοί γιατί υπάρχουνε πάρα πολλά κρούσματα, και δεν είναι μόνο οι ακραίες περιπτώσεις που είδαμε τον τελευταίο καιρό, υπάρχουνε πάρα πολλά κρούσματα σε όλα τα σχολεία και δεν διαχωρίζω κανένα σχολείο. Υπάρχουνε κρούσματα σχολικού εκφοβισμού σε δημόσια σχολεία σε καλές περιοχές, σε δημόσια σε υποβαθμισμένες περιοχές, στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία. Υπάρχουνε παντού.
|| Το Διεθνές Κέντρο εκπόνησε και υλοποιεί ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα το “Imagine Peace” ενώ υπό την αιγίδα του βρίσκεται το πρόγραμμα “Kinds Athletics”. Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα και ποιοι οι στόχοι τους;
Το “Kinds Athletics” είναι πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που το υλοποιεί από κοινού με το ΣΕΓΑΣ και λαμβάνει χώρα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Στο πλαίσιο του προγράμματος το Διεθνές Κέντρο ενημερώνει τα παιδιά για την ολυμπιακή εκεχειρία.
Το “Imagine Peace” είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και τους μαθαίνουμε για την ολυμπιακή εκεχειρία και για τις ολυμπιακές αρχές και αξίες. Μέσα από βιωματικές δράσεις και ασκήσεις, μέσα από τον χορό και το τραγούδι, μαθαίνουνε πιο εύκολα τα παιδιά σ’ αυτή την ηλικία. Τους μαθαίνουμε κάποιες αρχές των ολυμπιακών αγώνων, πως ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και για την ολυμπιακή εκεχειρία.
Ωστόσο υλοποιείται και το πρόγραμμα “Imagine Peace Youth Camp” που κάνουμε κάθε χρόνο στην Αρχαία Ολυμπία μαζί με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το Βρετανικό Συμβούλιο και υπό την αιγίδα του τμήματος αθλητισμού του ΟΗΕ. Κάνουμε ένα καλοκαιρινό camp για πενήντα παιδιά, ηλικίας 18-25 ετών. Κάνουμε αυτό το camp που είναι για την ειρήνη και τον αθλητισμό. Έρχονται παιδιά από εμπόλεμες περιοχές απ’ όλο τον κόσμο και είμαστε για μια εβδομάδα στην Αρχαία Ολυμπία. Τους διαλέγουμε να είναι νέοι που έχουν προσφέρει στις κοινότητες τους, τους καλύπτουμε τα πάντα από την στιγμή που έρχονται στην Ελλάδα. Κι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Έρχονται και από τα Ηνωμένα Έθνη και μιλάνε. Θα γίνει και φέτος από 25-31 Ιουλίου. Αυτοί που έρχονται στο camp μεταλαμπαδεύουν τις αξίες του ολυμπισμού και σε άλλους τομείς.
|| Καθότι διανύουμε μια ολυμπιακή χρονιά το Διεθνές Κέντρο έχει δρομολογήσει ή υλοποιεί κάποιες συγκεκριμένες δράσεις;
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας από το 2004 που το ξεκινήσαμε εμείς στην Ελλάδα πρώτη φορά, υπογράφουμε πάντα, υπάρχει στο Ολυμπιακό Χωρίο, εκεί που μένουνε όλοι χιλιάδες αθλητές, ο τοίχος της Εκεχειρίας. Εκεί λοιπόν στον τοίχο της εκεχειρίας υπογράφουνε όλοι αθλητές, αρχηγοί κρατών για την ολυμπιακή εκεχειρία. Αυτός είναι ένας θεσμός που τον έχουμε κρατήσει. Από κει και πέρα ενημερώνουμε τους αθλητές ενώ υπάρχουνε και διάφορα δρώμενα.
|| Το 2012 συμμετείχατε στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας. Θα συμβεί κάτι αντίστοιχο και φέτος;
Ναι φυσικά. Στην αφή της φλόγας στις 21 Απριλίου αυτό που θα γίνει για πρώτη φορά μαζί με την Συμπολιτεία Ολυμπίας είναι η διαδρομή της ολυμπιακής εκεχειρίας, δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Είναι η αρχαία διαδρομή που γινόταν στην αρχαία Ελλάδα και αυτό το κάνει η Συμπολιτεία Ολυμπίας μαζί με το ΑΣΑΕΔ, με τους Ολυμπιονίκες και τους αθλητές του Στρατού οι οποίοι θα ξεκινήσουν από την πόλη της Ήλιδας, θα αφήσουν συμβολικά κάτω τα όπλα τους και θα περπατήσουνε 54 χιλιόμετρα μέσα από τα χωριά της Ολυμπίας και θα φτάσουν στην αρχαία Ηλεία, στην πόλη. Θα είναι 100 αθλητές και εμείς έχουμε δώσει την αιγίδα μας σε αυτό. Είναι το μονοπάτι της εκεχειρίας.
Θα είναι ένα μεγάλο event και μόλις τελειώσει η διαδρομή, είναι περίπου 11 ώρες, θα υπογραφεί μια διακήρυξη μεταξύ των Δημάρχων Σπάρτης, Ολυμπίας και Ηλείας για την ολυμπιακή εκεχειρία.