Η Ντόρα Πάλλη Σιούτου για την πολιτική, οικονομική  και κοινωνική κατάσταση της χώρας

Αποκλειστική Συνέντευξη της Ντόρας Πάλλη Σιούτου, στη Χριστίνα Μπαλτούνα (Δημοσιογράφος-ΕΣΗΕΑ), για το Γλυφάδα metropolitans.

isagogika

Είναι εύκολο να έχεις μια ιδεολογία και να μιλάς,

αλλά όταν καλείσαι να κυβερνήσεις είναι τελείως διαφορετικό

isagogika-end

Με ενεργή συμμετοχή στην κεντρική πολιτική σκηνή (υποψήφια βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Β’ Αθηνών) η Ντόρα Πάλλη εκφράζει την άποψη της για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης αλλά και την αλλαγή σελίδας στην Νέα Δημοκρατία.

|| Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, τι αποκομίζετε από τις επαφές σας στο εξωτερικό;

Έχει επηρεάσει πάρα πολύ η οικονομική κρίση. Τους κάνει εντύπωση πως είναι η κατάσταση, νομίζουν πως είμαστε τελείως αποκομμένοι.  Βέβαια στον τομέα του αθλητισμού, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό αγαπάνε πάρα πολύ την Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι από τα λίγα κομμάτια που η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη αποδοχή, και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που κάναμε εδώ. Υπάρχει μια σχέση, μας βλέπουνε πιο θετικά απ’ ότι σε άλλους τομείς.

Ντόρα Πάλλη Σιούτου

|| Ως ενεργά εμπλεκόμενη με τα κοινά ποια η άποψη σας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα;

Καταρχήν θα πω ότι ήταν λάθος η πολιτική της κυβέρνησης και έχουνε κάνει τραγικά λάθη. Δυστυχώς αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ενώ στην αρχή ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δυστυχώς αυτή την στιγμή “οδηγείται” στο να είναι ένα πρόβλημα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το οποίο πάρα πολύ φοβάμαι ότι θα έχει χειρότερα αποτελέσματα τα οποία δεν τα έχουμε δει ακόμα.

Η Ελλάδα αυτή την στιγμή δεν μπορεί να φιλοξενήσει, δεν μπορεί ν’ αντέξει να φιλοξενήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει. Πιστεύω ότι αλλάζει η κοινωνία μας αλλά αυτή την στιγμή πρέπει και η κυβέρνηση κα μαζί με τις ΜΚΟ να φτιάξουνε ένα πλάνο. Ένα μακροχρόνιο πλάνο διότι απ’ ότι φαίνεται αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα εδώ, και πρέπει να ενσωματωθούν κάπως στην κοινωνία. Όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα θ’ αρχίσουνε να χειροτερεύουν στο εσωτερικό της χώρας όσο δεν υπάρχει προοπτική να φύγουνε να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να εγκατασταθούνε να υπάρχει μια προοπτική δική τους.

|| Οι ρίζες του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος πιστεύετε ότι έγκειται στην πολιτική των ανοικτών συνόρων ή γενικότερα στην πολιτική της Ευρώπης;

Η  δική μου άποψη είναι ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και με την πολιτική τόσο της Ευρώπης όσο και της Τουρκίας. Αλλά σαφέστατα έπαιξε μεγάλο ρόλο όταν είδαν ότι υπάρχει πρόσβαση με ανοικτά σύνορα και ότι τους θέλουν να έρθουν. Αυτή την στιγμή το πρόβλημα διογκώνεται και από τη μη αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και την έλλειψη συντονισμού.

|| Ποια θα πρέπει να είναι η πολιτική που θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος;

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει συντονισμός. Καταρχήν να καταγραφεί ο κόσμος, να ξέρουμε ποιοί είναι, ποιοι θα μείνουνε στην Ελλάδα, ποιους μπορεί να απορροφήσει η Ελλάδα, πόσους μπορεί να απορροφήσει. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Άλλα λέει ο ένας Υπουργός, άλλα λέει ο άλλος. Πιστεύω ότι είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα που ζούμε και οι χειρισμοί είναι πρωτόγνωροι.

|| Ποια η τοποθέτηση σας για την σημερινή κυβέρνηση και τις πολιτικές που ακολουθεί;

Απογοητευτική. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να έχεις μια ιδεολογία και να μιλάς και να λες αλλά όταν καλείσαι να κυβερνήσεις είναι τελείως διαφορετικό. Δυστυχώς είναι απογοητευτικό. Η αλήθεια είναι όμως ότι το περίμενα για να είμαι ειλικρινής.

|| Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνεται από τις συναναστροφές σας στην Ελλάδα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα;

Έχει αλλάξει η Ελλάδα. Βλέπω ότι υπάρχει μια πολυπολιτισμικότητα και ότι τα παιδιά αλλάζουν και αυτό είναι θετικό. Βλέπω ότι, δέχονται διαφορετικές εθνικότητες, διαφορετικές θρησκείες. Στα σχολεία συνυπάρχουνε πάρα πολύ καλά και πολύ ωραία. Δηλαδή αλλάζει η κοινωνία μας, δέχεται τον κόσμο, γίνεται πιο ανεκτική και εγώ αυτό το βρίσκω πολύ θετικό γιατί πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Δεν μπορούμε να ζούμε σε μια λογική δική μας ότι τα πάντα είναι κλειστά και είμαστε μόνο εμείς.

Από την άλλη όμως αυτό που βλέπω είναι ότι η κρίση επηρεάζει, εγώ το βλέπω ακόμα και μέσα από τα παιδιά. Βλέπω και ποια παιδιά περνάνε δύσκολα, ποια παιδιά ασκούν βία στα άλλα παιδιά και αυτό είναι και απόρροια της κρίσης.

|| Ποια η γνώμη σας για την νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας; Πιστεύετε ότι μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο, μια αλλαγή στην χώρα;

Ήδη τα πράγματα έχουν αρχίσει και αλλάζουν, άλλωστε το δείχνουνε και οι μετρήσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος, ένας άνθρωπος με καταπληκτικές σπουδές αλλά και ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει. Όλα αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι μια συγκροτημένη προσωπικότητα, έχει την οικογένεια του, έχει δουλέψει σε διάφορες θέσεις, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, είναι μορφωμένος.

Βλέπουμε ότι έχουνε γίνει πολλές αλλαγές, το παρατηρούμε και σε επίπεδο κοινωνίας. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

|| Τι προσδοκάτε από το προσεχές Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας;

Πιστεύω ότι, θα είναι ένα Συνέδριο που θα φέρει πολλά πράγματα. Θα δούμε καινούργιες ιδέες, ακόμα και για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει μια συγκροτημένη πρόταση πάνω στην οποία θα πορευτεί η Νέα Δημοκρατία με προγράμματα και δράσεις για όλους τους τομείς.