Ο Chef προτείνει: Αρωματικά κολοκυθάκια στον φούρνο με φέτα
Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάζουμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!
|| Κατηγορία: Κύριο πιάτο ή συνοδευτικό ||
- Έτοιμο σε 45 λεπτά
- Εύκολο
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό κολοκυθάκια
- 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι «αφρίνα»*
- Λίγο μαύρο πιπέρι
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)
- 2/3 φλιτζανιού τριμμένη φέτα
Εκτέλεση:
- Κόβετε τα κολοκυθάκια οριζοντίως στη μέση και μετά σε κομμάτια περίπου 2,5 εκ. και τα ανακατεύετε σε μπολ με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την φέτα και την γαλέτα.
- Στρώνετε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί αρκετό μεγάλο για να χωρέσει μόνο μια στρώση από τα κολοκυθάκια.
- Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο (χωρίς όμως να ακουμπάει στα κολοκυθάκια), και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180◦ για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και σκορπάτε από πάνω από τα κολοκυθάκια την γαλέτα. Αλλάζετε το πρόγραμμα του φούρνου για ψήσιμο μόνο από πάνω και τοποθετείτε το φαγητό πάλι στο φούρνο. Ψήνετε για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η γαλέτα.
- Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και σκορπάτε από πάνω την φέτα. Σερβίρετε ζεστό.
*Αφρίνα είναι το ανώτερο θαλασσινό αλάτι που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία. Λέγεται και «άνθος άλατος» και συλλέγεται με το χέρι σε μορφή νιφάδων. Είναι καθαρό ελληνικό προϊόν και βρίσκεται σε παραδοσιακά παντοπωλεία και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Baked zucchini with aromatic herbs and feta cheese
(In the Mediterranean Cuisine class students also learn about vegetarian cuisine which falls into four categories: (a) lacto-vegetarian (b) lacto-ovo-vegetarian (c) lacto-pesco-vegetarian and (d) strict vegan with no consumption of any animal or animal products. This recipe is for lacto-vegetarians, but by omitting the feta cheese, it is also suitable for vegans.)
|| Category: Main course or accompaniment ||
- Ready in 45 minutes
- Range of difficulty: easy
Ingredients for 4 servings
- 1 kilo medium size zucchini
- 2 tablespoons finely chopped mint
- 1 tablespoon finely chopped dill
- ¼ teaspoon cayenne pepper
- 1 ½ teaspoon sea salt “Afrina”*
- A pinch of black pepper
- 5 tablespoons olive oil
- 2 tablespoons fine toasted breadcrumbs
- 2/3 cup crumbled feta cheese
Directions
- Cut zucchini in half lengthwise then cut each half in 2.5 cm pieces. Toss together in a large bowl with the salt, olive oil, mint, dill, cayenne and black pepper.
- Spread mixture in a greased baking pan large enough to hold just one layer of zucchini.
- Cover with aluminum foil (foil should not touch food) and bake in preheated oven at 180◦ until tender, about 25-30 minutes.
- Remove the foil, sprinkle top with the breadcrumbs and bake or carefully broil until the breadcrumbs are browned, about 5 more minutes.
- Remove from oven and sprinkle top with the feta cheese. Serve warm.
*Afrina is a top quality sea salt that has not been refined in any way. It’s collected by hand when the salt is like crystallized flakes. It’s a pure Greek product and can be found in most traditional Greek product shops and larger super markets.
Ευχαριστούμε την Alpine Center για τη συνταγή.
follow Γλυφάδα metropolitans on twitter
///