Ο Chef προτείνει: Ελαφρύ Κέικ με κολοκυθάκι και καρύδια.

Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάζουμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!

 

|| Κατηγορία: Γλυκά ||

  • Έτοιμο σε 1 ½ ώρα
  • Εύκολο

 

Υλικά για 1 στενόμακρη φόρμα

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • 2 αυγά
  • 1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • ¼ φλιτζάνι γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
  • ½ σωληνάριο βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κολοκυθάκι (στο χοντρό τρίφτη), στραγγισμένο καλά
  • ½ φλιτζάνι καρύδια

 

Εκτέλεση:

  1. Ανακατεύετε σε μέτριο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την σόδα, το αλάτι και την κανέλλα.
  2. Χτυπάτε σε άλλο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι, το γιαούρτι, την βανίλια, το χυμό και ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε τις σταφίδες και το κολοκύθι και τα ανακατεύετε λίγο.
  3. Προσθέτετε το υγρό μίγμα τμηματικά στο μίγμα του αλευριού και προσθέτετε τα καρύδια. Στρώνετε το μίγμα ομοιόμορφα σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα (σχήμα φραντζόλας).
  4. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰ για περίπου 45-50 λεπτά. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο τρυπώντας το κέντρο του κέικ με ένα καλαμάκι. Αν είναι στεγνό τότε είναι έτοιμο. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά και το ξεφορμάρετε. Κόβετε λεπτές φέτες και σερβίρετε.

Παραλλαγή: μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σταφίδες με κράνμπερυ ή άλλα ξερά φρούτα της αρεσκείας σας. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ή και γαρίφαλο.



 

  

Golden Raisin Zucchini Loaf

Κέικ

(Another spa cuisine recipe for a healthy sweet bread that can be served with coffee or tea for breakfast or brunch.)

|| Category: sweets ||

  • Ready in 1 ½ hours
  • Range of difficulty: easy

 

Ingredients

  • 1 1/2 cups flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 2 large eggs
  • 1 1/4 cups sugar
  • 2 tablespoons canola oil
  • 1/4 cup Greek yogurt
  • 1/2 teaspoon vanilla extract
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 2 teaspoons lemon zest
  • 1/2 cup golden raisins
  • 1 cup grated zucchini, liquid squeezed out
  • 1/2 cup chopped walnuts

 

Directions

  1. Preheat oven to 325 degrees F. Grease a 4 1/2-inch x 8 1/2-inch loaf pan.
  2. In a large bowl, whisk together the flour, baking powder, baking soda, salt and cinnamon.
  3. In a medium bowl, whisk together the eggs, sugar, oil, yogurt, vanilla extract, lemon juice and lemon zest. Stir in the raisins and zucchini.
  4. Gradually mix the wet ingredients into the dry. Fold in the walnuts. Spoon the batter into the loaf pan.
  5. Bake the loaf about 50 to 55 minutes or until a toothpick comes out clean — start checking at 50 minutes so as to not overcook. Transfer to a wire rack for 15 minutes, then remove from the pan. When cooled, slice and serve.

Variation: you may substitute the raisins with other dried fruit of your choice such as cranberries, blueberries or other chopped dried fruit. You may also add a pinch of ground nutmeg or clove for a spicier taste.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την Alpine Center για τη συνταγή. Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάσαμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!

 


///