|| Κατηγορία: Πρώτο Πιάτο ||


Εδώ σας παρουσιάζουμε μια συνταγή από την Ισπανία που σερβίρεται ως πρώτο πιάτο, ή
tapas όπως ονομάζεται στα Ισπανικά.  Διακρίνουμε στο  πιάτο την  γεύση του  σαφράν που βρίσκεται συχνά στην κουζίνα της Ισπανίας.  Tο σαφράν  το φέρανε στην Ισπανία  οι Moors από την Μικρά Ασία κάπου στον 8ο ή 9ο αιώνα. Σήμερα το ισπανικό σαφράν είναι από τα πιο ακριβά του κόσμου όπου καλλιεργείται άφθονα στην περιοχή Castilla-La Mancha της χώρας.

  • Χρόνο ετοιμασίας: Έτοιμο σε 35-40 λεπτά
  • Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά για 6 άτομα ως μεζές

  • 450 γρ γαρίδες καθαρισμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 250 γρ αποφλοιωμένη ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας κονιάκ (μπορείτε να βάλετε το ελληνικό «Μεταξά»)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν (κρόκο Κοζάνης) σε σκόνη διαλυμένο σε 2 κουταλιές σούπας ζεστό νερό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • Αλάτι
  • 1 μπαγκέτα κομμένη σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση:

  1. Ψήνετε τις πιπεριές στο γκριλ ή στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε, αφαιρείτε τους σπόρους και τις κόβετε σε λωρίδες.
  2. Σοτάρετε ελάχιστα σε βαθύ τηγάνι τις γαρίδες στο ελαιόλαδο μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις κρατάτε στην άκρη.
  3. Σοτάρετε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι και τον μαϊντανό μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  4. Σβήνετε την σάλτσα με το κρασί και το κονιάκ και προσθέτετε το σαφράν και το πιπέρι καγιέν. Όταν πάρει βράση προσθέτετε τις γαρίδες και αφήνετε να σιγοβράσει μόνο 1 λεπτό.
  5. Ψήνετε λίγο τις φέτες της μπαγκέτας και στρώνετε από πάνω τις γαρίδες με την σάλτσα τους. Σερβίρετε ζεστό.

 


 


Spanish Tapas: Catalan shrimp in sweet red pepper sauce

ALPINE CENTER GLYFADA

Here, we present a recipe from Spain served as a starter course which the Spanish call “tapas”, much like the Anatolian “meze”. There is a distinctive aroma of saffron in the dish which is quite common in Spanish cuisine. The Moors brought saffron or “az-zafaran” as they called it, to Spain in the 8th or 9th century from Asia Minor. Today Spanish saffron is among the most expensive in the world, cultivated specifically in the region of Castilla-La Mancha.

|| Category: first course ||

Ready in 45 minutes

Range of difficulty: Easy

Ingredients  for 6 servings

  • 450 gr. shrimp, shelled
  • 2 red sweet peppers
  • 1 small onion chopped
  • ¼ cup finely chopped parsley
  • 250 gr. tomato concasse
  • 4 tablespoons olive oil
  • ½ cup white wine
  • 1 tablespoon cognac (Greek Metaxa is fine)
  • ½ teaspoon Greek Krokos Kozanis saffron powder,  diluted in 2 tablespoons hot water
  • ½ teaspoon cayenne pepper
  • 1 regular baguette cut into thin slices

Preparation:

  1. Roast peppers on the grill or in the oven and allow to cool. Peel, remove seeds and cut into strips.
  2. Sauté shrimp quickly in olive oil until just opaque. Remove from pan and set aside.
  3. Sauté in same oil as the shrimp the onion and parsley until limp. Add tomatoes and peppers. Simmer on low heat for about 20 minutes until sauce is thick.
  4. Add wine and brandy and raise heat to boil away the alcohol. Add saffron and cayenne pepper, stir and add shrimp. Simmer for 1 minute just enough to heat shrimp.
  5. Toast the slices of bread and spread a spoonful of the shrimp on top. Serve hot.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef κ. Κοφινά για τη συνταγή

 

 


///