Σάς την παρουσιάζουμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!
-
Κατηγορία: πρώτο πιάτο
-
Χρόνος ετοιμασίας: Έτοιμο σε 1 ½ ώρα
-
Βαθμός δυσκολίας: Θέλει προσπάθεια
Υλικά για 20 κομμάτια
- 8 χωριάτικα φύλλα (χειροποίητα ή του εμπορίου)
- 1 ½ κιλό κοτόπουλο
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 3 αυγά
- 1 ½ φλιτζάνι σκληρή φέτα τριμμένη
- ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με λάδι
- Αλάτι, πιπέρι
Για την «μπεσαμέλ»:
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 ¼ φλιτζάνι ζωμό από το κοτόπουλο
Εκτέλεση:
- Βράζετε το κοτόπουλο με τα κρεμμύδια, αλάτι και πιπέρι. Στραγγίζετε το ζωμό και το φυλάτε. Ξεκοκαλίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε κομμάτια με το χέρι.
- Φτιάχνετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε μικρό κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα. Προσθέτετε το ζωμό και ανακατεύετε συνεχώς, για να μην σβολιάσει, μέχρι να πήξη καλά. Αφήνετε λίγο να κρυώσει.
- Ανακατεύετε σε μπολ τα αυγά, το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το ζωμό και ανακατεύετε την γέμιση καλά.
- Στρώνετε 2 φύλλα σε μέτριο ταψί αλείφοντας τα με βούτυρο-λάδι ενδιάμεσα. Στρώνετε την μισή γέμιση από πάνω. Βάζετε άλλα 2 φύλλα από πάνω αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο-λάδι. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση και την σκεπάζετε με τα τελευταία 2 φύλλο αλείφοντάς τα με βούτυρο-λάδι.
- Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την αλείφετε από πάνω με 1 κρόκο αυγού ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό.
- Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚ για 45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο του εμπορίου για πίτες.
Chicken Pita
Georgia Kofinas: This recipe was prepared by the students in the Mediterranean Cuisine class. The focus was on making traditional Greek pites with homemade phyllo. You may choose to use ready-made commercial phyllo for pites (a little thicker than phyllo kroustas).
-
Category: Starter or first plate
-
Ready in 1 ½ hours
-
Level of difficulty: medium to advanced
Ingredients for 20 pieces
- 8 homemade or commercial thick phyllo sheets
- 1 ½ kilo chicken, whole
- 2 medium onions coarsely chopped
- 3 eggs
- 1 ½ cups crumbled feta cheese (not soft)
- ½ cup melted butter mixed with olive oil
- Salt, pepper
For the “béchamel”
- 3 tablespoons flour
- 2 tablespoons butter
- 1 ¼ cup chicken broth
Directions
- Boil the chicken with the onions, salt and pepper. Remove chicken from pot and allow to cool a little. Strain the chicken broth and leave aside. Remove the flesh of the chicken from the bones and cut into small pieces.
- Prepare the béchamel. Melt the butter and add the flour stirring continuously until the flour just begins to change color. Add the chicken broth and stir constantly to void lumps, until very thick. Allow a little to cool.
- Mix the eggs, cheese, salt and pepper in a bowl and add the béchamel. Stir well until all ingredients are incorporated and filling is thick.
- Arrange 2 sheets of phyllo in a greased medium baking pan, brushing with butter-oil in between. Spread half the chicken filling over the phyllo and arrange 2 more phylla on top brushing with butter-oil in between. Spread the remaining filling over the phyllo tucking edges into the sides of the pan.
- Score the top layers of phyllo into pieces and brush top phyllo with an egg yolk mixed with 1 tablespoon water.
- Bake pita in a preheated oven at 180⁰ for about 45 minutes until top is golden.
Ευχαριστούμε την Alpine Center για τη συνταγή.