|| Μισούρα: Ποικιλία κρεάτων με πράσα ψημένα σε πήλινο ταβά! ||

 

 || Κατηγορία: Κύριο πιάτο ||

  • Χρόνος προετοιμασίας: Έτοιμο σε 3 ώρες
  • Βαθμός δυσκολίας: Θέλει λίγη προσπάθεια

 

Υλικά για 8 άτομα

  • 750 γρ κιλότο χοιρινού ή μοσχαρίσιο χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • 1 κιλό κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε μερίδες
  • 700 γρ αρνί από μπούτι, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μερίδες
  • 700 γρ πράσα, καθαρισμένα καλά
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • Χυμός από 3 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κουταλιά σούπας θυμάρι ή λεμονοθύμαρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

red-ballΕκτέλεση:

  1. Πασπαλίζετε τα κρέατα με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και αφήνετε στην άκρη. Κόβετε τα πράσα σε χοντρά κομμάτια περίπου 5 εκ. Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.
  2. Ανακατεύετε τα κρέατα και τα στρώνετε εναλλάξ με τα πράσα και τα κρεμμύδια σε βαθύ πήλινο ταβά. Τα περιχύνετε με το κρασί και το χυμό λεμονιού. Σκορπάτε από πάνω τις ντομάτες και περιχύνετε το φαγητό με το λάδι. Αν ο ταβάς έχει καπάκι, σκεπάζετε το φαγητό με αυτό, αλλιώς το σκεπάζετε με λαδόκολλα και μετά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  3. Ψήνετε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰ για περίπου 2 ½ ώρες μέχρι να ψηθούν καλά τα κρέατα.
  4. Σερβίρετε το φαγητό με ψητές ριγανάτες πατάτες ή πιλάφι.

Παραλλαγή: μπορείτε να γεμίσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο με μίγμα από σοταρισμένα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα εντόσθια κοτόπουλου, ρύζι, σταφίδες και μπαχαρικά. Τότε τοποθετείτε το κοτόπουλο στη μέση του ταψιού και γύρω-γύρω τα υπόλοιπα κρέατα, τα πράσα και τα κρεμμύδια.



Misoura – Traditional Christmas recipe from Macedonia

 

Alpine center - glyfada metropolitans

(A variety of meats and leeks, baked in a clay pot)

 

|| Category: Main course ||

  • Ready in 3 hours
  • Range of difficulty: Easy to moderate

Ingredients for 8 servings

  • 750 grams boneless pork or beef
  • 1 kilo boneless chicken
  • 700 grams boneless lamb
  • 700 grams leeks
  • 2 medium onions
  • 1 cup dry white wine
  • juice of 3 lemons
  • 1 cup chopped tomatoes
  • 1 tablespoon dried thyme or lemon thyme
  • salt and pepper to taste
  • ½ cup olive oil

Method:

  1. Cut meat into large pieces, season with salt, pepper and thyme and set aside. Clean and wash leeks and cut in half lengthwise. Cut again crosswise into 5cm strips. Cut onions into thin slices.
  2. Layer meats with leeks in large baking tray. Pour wine and lemon juice over all. Arrange chopped tomatoes on top and pour over olive oil. Cover well with foil and bake in preheated oven at 170⁰ for about 2 ½ hours until meat is very tender.
  3. Serve a variety of meat and leeks for each portion. Accompany the meats with baked potatoes (with olive oil, lemon and oregano) or rice pilaf.

Variation1: Stuff a whole chicken with sautéed onions, chopped giblets or livers from chicken (if available), rice, raisins and seasonings. Place in center of pan and arrange meats and leeks around it according to recipe.

 

Ευχαριστούμε την Chef κα Γεωργία Κοφινά.

Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάσαμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά.