Ο Chef προτείνει: Ρολό «σουτζουκάκι» γεμιστό με μανιτάρια και τυριά

 

Και επειδή η γαστρονομία είναι διεθνής και χωρίς “όρια”, σας την παρουσιάζουμε σε δύο γλώσσες: Ελληνικά και Αγγλικά!


Από το μάθημα της δημιουργικής ελληνικής κουζίνας, αυτή η συνταγή παντρεύει τα σμυρναίϊκα σουτζουκάκια με ένα πικάντικο γεμιστό ρολό κιμά! Το καπνιστό μετσοβόνε δίνει μια ξεχωριστή νότα στην γήινη γεύση του μανιταριού που ταιριάζει με την πλούσια σάλτσα ντομάτας φτιαγμένη από φρέσκες καλοκαιρινές ντομάτες.

Οι συνταγές ετοιμάστηκαν από τους σπουδαστές της Swiss Alpine Culinary Arts Programme, με την επίβλεψη της Σεφ Γεωργία Κοφινά.

 

  • Έτοιμο σε 2 ώρες
  • Θέλει λίγη προσπάθεια

 

Υλικά για 6-8 άτομα 

  • 800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 3 χονδρές φέτες (2,5 εκ )ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 600 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και πολτοποιημένες στο μπλέντερ
  • 125 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 80 γρ. καπνιστό τυρί Μετσοβόνε κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλιές σούπας κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ μουσκεύετε την ψίχα ψωμιού στο κρασί και προσθέτετε αρκετό νερό μέχρι να την σκεπάζει. Την αφήνετε μέχρι να φουσκώσει και την στραγγίζετε καλά με τα χέρια.
  2. Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, τα αυγά, την ψίχα ψωμιού, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
  3. Στρώνετε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα στο πάγκο και απλώνετε απάνω το μίγμα του κιμά έτσι ώστε να γίνει ένα τετράγωνο περίπου 35 Χ 35 εκ. Σκορπάτε από πάνω τα μανιτάρια και τα τυριά. Τυλίγετε το μίγμα σε ρολό πιέζοντας τις άκρες έτσι ώστε να κλείνουν μέσα την γέμιση δίνοντας του ένα κυλινδρικό σχήμα. Τυλίγετε το ρολό στην λαδόκολλα και το τοποθετείτε σε μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος με το κλείσιμο της  λαδόκολλας προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο το ρολό δεν απλώνει και κρατάει το σχήμα του.
  4. Ψήνετε το ρολό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚ για 30 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο και αφαιρείτε προσεκτικά την λαδόκολλα αφήνοντας το ζωμό μέσα στο ταψί.
  5. Σπάτε το ξύλο κανέλλας σε μικρότερα κομμάτια και τα καρφώνετε πάνω στο ρολό κατά διαστήματα. Πιέζετε και τα φύλλα δάφνης ενδιάμεσα. Περιχύνετε το ρολό με το λάδι και μετά με τον πολτό ντομάτας.
  6. Χαμηλώνετε τον φούρνο στους 180˚ και βάζετε το ρολό να ψηθεί άλλα 35 λεπτά. Αν η σάλτσα πήξει πολύ κατά την διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί. Περιχύνετε την επιφάνεια με την σάλτσα του ταψιού 2-3 φορές κατά την διάρκεια του ψησίματος.

Αφήνετε το ρολό να κρυώσει καλά πριν το κόψετε. Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή χυλοπίτες και περιχύνετε με την σάλτσα.



Spicy stuffed “soutzoukaki” meatloaf

σουτζουκάκι

This recipe is from the lesson on creative Greek cuisine where we married the traditional soutzoukakia recipe from Smyrna with a spicy stuffed meatloaf. The smoked Metsovone cheese enhances the earthy taste of the mushrooms complimented by the rich tomato sauce made from fresh summer-ripe tomatoes.

 

  • Ready in 2 hours
  • Range of difficulty: moderate to advanced

 

Ingredients for 6-8 servings 

  • 800 gr ground beef
  • 1 large onion finely chopped
  • 2 garlic cloves finely chopped
  • 2 tablespoons finely chopped parslely
  • 2 eggs beaten
  • 3 thick slices (2,5 cm) day-old bread, crust removed
  • ½ cup red wine
  • ½ cup olive oil
  • 600 gr fresh peeled tomatoes pureed in blender
  • 125 gr fresh mushrooms thinly sliced
  • 100 gr kefalograviera cut in 1cm batonets (long sticks)
  • 80 gr Metsovone smoked cheese cut in batonets
  • 1 cinnamon stick
  • 2-3 bay leaves
  • 2 tablespoons ground cumin
  • Salt, pepper

Directions

  1. Soak bread in bowl with wine and enough water to cover bread. Set aside until liquid is absorbed and bread has swollen. Wring liquid out with hands.
  2. Combine in large bowl the ground beef, onion, garlic, parsley, eggs, bread, cumin, salt and pepper. Knead well until all ingredients are incorporated.
  3. Lay a large piece of baking paper on counter and spread meat mixture on top forming a square about 35 X 35 cm. Scatter mushrooms over mixture first and then arrange cheese sticks on top horizontally. Starting from one end roll up meatloaf over cheese and mushrooms lifting the baking paper up to aid in rolling. Press edges together to enclose filling well and form into a long cylindrical shape. Wrap the meatloaf in the baking paper folding in the edges and lay in a rectangular baking pan with the seam side of the baking paper down. This will keep the meatloaf in its cylindrical shape.
  4. Bake the meatloaf in a preheated oven at 200° for 30 minutes. Remove from oven and carefully discard the baking paper while allowing juices to fall into the pan.
  5. Break the cinnamon stick into smaller pieces and press them into the top of the meatloaf. Press the bay leaves in between the cinnamon sticks. Drizzle the top with olive oil and pour over the tomato puree.
  6. Lower the oven temperature to 180° and continue to bake for another 35 minutes. If the tomato sauce becomes too thick and dry during baking, add about 1 cup of water. Baste the top of the meatloaf with the sauce 2-3 times during baking.
  7. Allow the meatloaf to cool down before cutting. Serve with mashed potatoes or egg noodles and spoon sauce over all.

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την Alpine Center για τη συνταγή.Glyfada Metropolitans Logo


///