Ο Δήμαρχος Γλυφάδας για τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στο Ελληνικό

 

Γιώργος Παπανικολάου:

“Θα είμαστε κοντά με όλες μας τις δυνάμεις και εμείς και οι δομές που διαθέτουμε, αλλά πρέπει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Μας λένε για παράδειγμα, ότι είναι πρόσφυγες. Πώς κάποιος είναι πρόσφυγας, εάν δεν έχει ελεγχθεί από την υπηρεσία ασύλου; Πώς ξέρουμε ποιοι είναι και από που προέρχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι…”

 

mouzalasΕξάλλου σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, με τους δημάρχους Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού.

Ο κ. Μουζάλας, τους ενημέρωσε για το σχέδιο ολιγοήμερης παραμονής των προσφύγων στον χώρο του Ελληνικού, τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους και τους διαβεβαίωσε ότι το όλο σχέδιο θα πραγματοποιηθεί με την αναγκαία κρατική επιτήρηση.

Επίσης, μιλώντας  στο Κόκκινο τόνισε: «Οι πρόσφυγες θα είναι ανάμεσά μας, δεν πρόκειται να τους εξαφανίσουμε και γι’ αυτό πρέπει να φτιάξουμε όλοι μαζί τους καλύτερους όρους για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Το Υπουργείο επεξεργάζεται ένα σχέδιο με βάθος χρόνου που περιλαμβάνει μόνιμες εγκαταστάσεις καταγραφής και διαμονής των προσφύγων, ενώ αυτή τη στιγμή «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την υπερφόρτωση ορισμένων περιοχών, φτιάχνοντας ένα δίκτυο χώρων και να μεταφέρονται οι πρόσφυγες εκεί ώστε να ανακουφίζεται η εκάστοτε περιοχή».

«Η εύρεση χώρων θα έχει λήξει τις επόμενες μέρες. Δεν είναι πρόθεση του υπουργείου να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και γι’ αυτό η πρόθεσή μας δεν είναι να φτιάξουμε μόνιμους καταυλισμούς για 100 και 200 χιλιάδες πρόσφυγες» ανέφερε, εξηγώντας πως είναι ένα μείζον ζήτημα που θα το λύσει συνολικά η Ευρώπη.

Όσον αφορά τη λειτουργία των προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας, όπως το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο και τις εγκαταστάσεις του Χόκεϊ στο Ελληνικό, ο κ. Μουζάλας εξήρε την προσφορά δεκάδων εθελοντών αλλά και στελεχών του Υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής.