O Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης φέρνει κοντά σας την αληθινή ιστορία της Κάντως Τζαβέλλα από την ιστορική οικογένεια των Τζαβελλαίων της Ηλείας, την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 8μ.μ. στο Θέατρο Βέμπο.

Μια ιστορία που ξετυλίγεται στα χρόνια της Επανάστασης. H μια πλευρά του εθνικού ξεσηκωμού το 1821, αυτή που όλοι διδασκόμαστε στα σχολικά βιβλία, αφορά τις μάχες και τον αγώνα για την ανεξαρτησία. H άλλη, είναι αυτή που έχει να κάνει με την προσωπική ζωή των πρωταγωνιστών της. Στόχος της παράστασης είναι να έρθουμε κοντά στην πλούσια ιστορία του τόπου μας που έχει πολλά ακόμα να μας πει κι ας έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια.

Μια μεγάλη και φιλόδοξη υπερπαραγωγή με 20 ηθοποιούς και δημοτική μουσική, με έναν μεγάλο θίασο πρωταγωνιστών, Όλγα Πολίτου, Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργο Γιαννόπουλο, Νέλλη Γκίνη, Ελευθερία Ρήγου, Ορφέα Παπαδόπουλο, Έφη Κιούκη, Δημήτρη Τσέλιο, Νίκο Δερτιλή και άλλους 10 ηθοποιούς. Τα δημοτικά τραγούδια ερμηνεύει η Κατερίνα Κόρου.

Λίγα λόγια για το έργο:

Λίγο πριν ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821, στον Μοριά, ζούσε μία πανέμορφη κοπέλα. Η Κάντω Τζαβέλλα. Ήταν το καμάρι όλης της Ανδρίτσαινας. Η Κάντω είχε έξι αδελφούς, οι πέντε πρώτοι στα άρματα και τη γενναιότητα, ο έκτος ο Βασιλάκης, το μικρότερο παιδί της Πηνιώς και του Δημάκη, άλλο δεν περίμενε παρά να συνταχθεί με τους μεγαλύτερους αδελφούς του όταν η περίσταση θα τον καλούσε. Ο μεγαλύτερος γιός της οικογένειας, αυτός που είχε το πρόσταγμα πια μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ήταν ο Πάνος Τζαβέλλας. Λίγους μήνες πριν τον Δεκαπενταύγουστο που θα έκανε τους γάμους του με την Αργυρώ του, Τουρκαλβανοί Λαλαίοι την απήγαγαν για το χαρέμι του Χουρσίτ Πασά της Τριπολιτσάς. Το σπίτι των Τζαβελλαίων γέμισε θλίψη και μόνο η Κάντω ήταν η ηλιαχτίδα που τους κρατούσε όρθιους. Το Δραγώι το διαφέντευε ο Τσελίκ Αγάς. Μαζί με τον έμπιστο του Χαλίκ έφερναν μύριες δυσκολίες στους κατοίκους. Ο Δεκαπενταύγουστος όμως ήρθε, γάμος δεν έγινε, στο μάζωμα της οικογένειας ο Τσελίκ Αγάς πέρασε από το αρχοντικό των Τζαβελλαίων και είδε την Κάντω κι έκτοτε έβαλε λυτούς και δεμένους να την κάνει δική του. Κίνησε γη και ουρανό αλλά μάταια προσπάθησε. Η Κάντω δεν προσκύνησε. Η αγάπη της για τον Αρίστο, φίλο των αδελφών της, ήταν ανίκητη. Ο Τσελίκ βάζει σχέδιο μπροστά να απαγάγει την Κάντω. Ο Χαλίκ τον βοηθά, όπως και η Ζόγια, μία του χαρεμιού που είχε από μικρή παρθεί σε παιδομάζωμα και τώρα εκβιάζεται από τον Χαλίκ. Η απαγωγή γίνεται, ο Αρίστος δολοφονείται κι έτσι ο Τσελίκ βγάζει από τη μέση και το τελευταίο εμπόδιο για την κατάκτηση της Κάντως. Αλλά η Κάντω επιμένει, παλεύει, μάχεται και μέσα στο σαράι του Τσελίκ αυτοκτονεί. Ο Τσελίκ αφηνιάζει και στέλνει τον Χαλίκ να περάσει από τούρκικο μαχαίρι όλη την περιοχή. Η Ζόγια όμως προλαβαίνει. Εκδικείται για την Κάντω και τη δική της ζωή, σκοτώνοντας τον Χαλίκ. Τα αδέλφια της Κάντως όταν μαθαίνουν τα νέα στήνουν καρτέρι και δολοφονούν τον Τσελίκ. Από τον φόβο των αντιποίνων σκορπίζουν. Η Πηνιώ Τζαβέλλα μένει μόνη της αγκαλιά με το νεκρό κορμί της Κάντως, ως άλλη Εκάβη, θρηνώντας τη γενιά της.

 Συντελεστές:

Κείμενο: Θανάσης Σταυρόπουλος Σκηνοθεσία : Μενέλαος Τζαβέλλας Σκηνικά : Νεοκλής Αράπογλου

 

υπερπαραγωγή

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η εκδήλωση διεξάγεται με το καθεστώς covid free και σε περίπτωση κακοκαιρίας θα μεταφερθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία.