Έφυγε ο Πρόεδρος που ένωσε τους Ελληνες

Εντιμος, λιτός, μαχητικός και συχνά ανυποχώρητος είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν ειπωθεί για τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον 6ο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη Μεταπολίτευση, ο οποίος απεβίωσε χθες από επιπλοκές πνευμονίας σε ηλικία 90 ετών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του (10-3-1995 έως 12-3-2005) θεωρείται ότι ενδυνάμωσε τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος, απερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, διατήρησε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. ‘Είχα πολλές επαφές με τον κόσμο’, ήταν η απάντησή του στους Schooligans, όταν ρωτήθηκε ποια θεωρεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ομιλία

Το διήμερο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα πολλοί ήταν εκείνοι που θυμήθηκαν την προσφώνηση του Κωστή Στεφανόπουλου προς τον Μπιλ Κλίντον, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού προέδρου, στις 19 Νοεμβρίου 1999. Η παρέμβασή του είχε αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό αλλά και στις υποχρεώσεις της Αγκυρας, στη βάση της Συνθήκης της Λωζάνης.

‘Δεν αγαπούμε τον πόλεμον, ούτε τον προβάλλομε ως μέσον επιλύσεως διαφορών. Διατηρούμε φιλικές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, μη έχοντας άλλα προβλήματα, πέραν αυτών που προκαλούνται εις βάρος μας από την επιθετική πολιτική της Τουρκίας’, είχε πει.

‘Η Ελλάς δεν ζητεί από κανέναν να μεσολαβήσει υπέρ αυτής, επικαλείται απλώς το δίκαιον και τη νομιμότητα, διότι πιστεύει ότι βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας δεν είναι τόσον η στήριξη των πάσης φύσεως συμφερόντων μας, όσον η στήριξη της νομιμότητος’, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Η αμερικανική πλευρά, όπως αποκάλυψε λίγο πριν παραδώσει τον προεδρικό του θώκο, δεν είχε ενημερωθεί ότι θα έκανε μια τέτοιου είδους ομιλία, με αποτέλεσμα ο Κλίντον να βρεθεί απροετοίμαστος. ‘Απλώς προέβαλα τα δίκαια του τόπου μας. Δεν τον έβρισα τον άνθρωπο’, εξήγησε.

Παρότι δεξιός και πολέμιος των κομμουνιστών, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε δημόσια ‘συγνώμη’ από τους πολιτικούς πρόσφυγες, σε ένα ταξίδι του στην Τασκένδη. Ιδια στάση κράτησε και στο χωριό ‘Μπελογιάννης’ της Ουγγαρίας, όπου παραδέχθηκε ότι ‘πληρώσαμε όλοι τα λάθη που κάναμε -γιατί λάθη έγιναν από παντού- και είμαι ευτυχής που διαπιστώνω τώρα ότι αυτά είναι ξεπερασμένα’.

Στην προεδρική του θητεία επιχειρούσε με τις τοποθετήσεις του να ενώνει την κοινωνία και να αντιπροσωπεύει τον μέσο πολίτη, με αποτέλεσμα, λίγο πριν από την αποχώρησή του, να καταγράφει πρωτοφανή αποδοχή με ποσοστά 95%. Παρότι αναγνώριζε ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ‘διακοσμητικός’, προχωρούσε σε δημόσιες παρεμβάσεις σεβόμενος πάντα το Σύνταγμα.

Δικηγόρος 20 χρόνια

Γεννημένος στην Πάτρα, στις 15 Αυγούστου 1926, ο Κωστής Στεφανόπουλος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασκησε τη δικηγορία στην Πάτρα από το 1954 μέχρι το 1974. Εχοντας πολιτευτεί το 1958 με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ, εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας το 1964. Επανεξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ σε τέσσερις διαδοχικές κάλπες, ενώ διετέλεσε τέσσερις φορές υπουργός μέχρι το 1981.

Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε, χωρίς επιτυχία, την ηγεσία της ΝΔ, το 1981, όταν ηττήθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, και το 1984, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Μετά τις εκλογές του 1985, όπου επανεξελέγη βουλευτής Αχαΐας, αποχώρησε από τη ΝΔ μαζί με εννέα βουλευτές και ίδρυσε τη Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ), με τον Ευάγγελο Αβέρωφ να σχολιάζει ‘το πρόβατο που φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος’.

Παρέμεινε πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ μέχρι το 1994, οπότε και η δράση του κόμματος ανεστάλη μετά την αποτυχία εκλογής ευρωβουλευτή.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΙΤΙΚΗ

‘Εδώ και χρόνια δεν ανήκω πουθενά’

Οπως αποκάλυψε στη βιογραφία του με τον τίτλο ‘Κωστής Στεφανόπουλος, ο μοναχικός Πρόεδρος’ της Νίτσας Λουλέ, από την ημέρα που αποχώρησε από τη ΝΔ δεν ξαναψήφισε Δεξιά. ‘Εδώ και χρόνια δεν ανήκω πουθενά. Ψήφισα τον Λεωνίδα στην Ευρωβουλή, τη Δαμανάκη όταν ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού και φυσικά ΠΑΣΟΚ. Το πρόβλημα είναι τι θα ψηφίσουμε τώρα… Δεν είχα καμία σκέψη να φύγω από τη ΝΔ. Ηταν το κόμμα μου. Ο Μητσοτάκης ήταν ξενόφερτος. Τον έφερε ο Καραμανλής, όπως τον Παύλο Βαρδινογιάννη και τον Θανάση Κανελλόπουλο, για να ενισχυθεί στο κόμμα και να πάει εκείνος στην προεδρία’.

Η σχέση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν πάντα εχθρική, με τον Στεφανόπουλο να υποστηρίζει ότι λίγο πριν από την εσωκομματική εκλογή τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Αθανασιάδης ‘που τον σκότωσε η ’17 Νοέμβρη’. Μου πρότεινε να μου δώσει ένα χρηματικό ποσό για να αποσυρθώ. Τον παρακάλεσα να φύγει’. Ο συντηρητικός πολιτικός υποστήριξε επίσης ότι ο Καραμανλής δεν ήθελε την εκλογή του Μητσοτάκη. ‘Ηθελε να βγω εγώ, γιατί πίστευε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσα να συγκυβερνήσω με τον Παπανδρέου, πράγμα που δεν θα γινόταν ποτέ με τον Μητσοτάκη αρχηγό’, λέει στο βιβλίο.

Μετά την ήττα της ΔΗΑΝΑ αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, το 1995, με αρχική πρόταση της Πολιτικής Ανοιξης, την οποία στήριξε το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η επανεκλογή του έγινε με ευρεία πλειοψηφία 269 βουλευτών, το 2000.

Παντρεμένος επί 29 χρόνια με την Τζένη Στουνοπούλου, έζησαν μαζί μέχρι το 1988. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν εγκαταστάθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά συνέχισε να ζει στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό, με τον μεγαλύτερο γιο του, τη νύφη του και τα εγγόνια του.

Προσιτός

Δεινός ποδηλάτης, τα καλοκαίρια βρισκόταν στο Ρίο, όπου είχε την ευκαιρία να κάνει καθημερινά ποδηλασία. Τη συνήθεια αυτή δεν εγκατέλειψε ούτε τα χρόνια της Προεδρίας, όπου ένας αστυνομικός τον συνόδευε επίσης με ποδήλατο. Οσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο άμεσο και προσιτό. Σύμφωνα με τη Νίτσα Λουλέ, μετά τη λήξη της θητείας του έμπαινε στην πιτσαρία, στεκόμενος στην ουρά, έπιανε κουβέντα με τον λαχειοπώλη, έμαθε να σερφάρει στο Ιντερνετ, να παίζει μπιρίμπα και να λύνει σταυρόλεξα’.

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2011, οι παρεμβάσεις του ήταν ελάχιστες. Ωστόσο την ίδια χρονιά προκάλεσε αίσθηση όταν τάχθηκε κατά των εκλογών και υπέρ του Λουκά Παπαδήμου μέχρι τη λήξη της τετραετίας από τη διενέργεια των προηγούμενων εκλογών. Λίγους μήνες νωρίτερα βρέθηκε στην ονοματοδοσία του γιου του Αλέξη Τσίπρα στην Αίγινα, στο κτήμα του Αλέκου Φλαμπουράρη. Η παρουσία του προκάλεσε έκπληξη στους υπόλοιπους. ‘Αφού με κάλεσαν, γιατί να μην πάω;’, διερωτήθηκε…

source: ethnos.gr