Οι ακατάλληλες λέξεις βαραίνουν τον νου και την ψυχή σου/μου
Μάς ενημερώνει η ψυχολόγος, Αριάδνη Λοράνδου
Οι λέξεις αντιπροσωπεύουν τις σκέψεις μας, καθώς και τις καταστάσεις όπου βιώνουμε. Οι ακατάλληλες λέξεις, μπορούν να δράσουν ως βάρη προς τον ψυχισμό μας. Όσο κι αν νομίζουμε ότι μιλάμε απλά για λέξεις, αυτές και μόνο μπορούν να καθορίσουν το πώς, το πότε και το αν θα ανακάμψουμε ή όχι από αυτό που αντιμετωπίζουμε. Οπότε, όσο κι αν τις αραδιάζουμε κατά την ροή του λόγου μας, αυτές βαραίνουν ή τονώνουν τον νου και την ψυχή μας.
Περνούν «απαρατήρητες» από το στόμα μας, καθόλου όμως από το μυαλό μας.
ΠΑΝΤΑ: Δημιουργεί άγχος και ανάγκη για τελειότητα. Το Πάντα δεν υπάρχει και η απάντηση είναι ο ίδιος ο θάνατος. Τι μπορεί να διαρκέσει για πάντα; Τίποτα, γι’ αυτό ας αρκεστούμε σε αυτό που βιώνουμε, το Τώρα.
ΞΕΡΩ: Κανείς δεν μπορεί να ξέρει οτιδήποτε. Το Ξέρω μένει ξερό όταν η φύση αποδεικνύει πως όλα τροποποιούνται. Επομένως, οτιδήποτε τροποποιείται, δεν μπορούμε και να το ξέρουμε. Επίσης, το Ξέρω απομακρύνει το συνομιλητή μας.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ: Δημιουργεί υπερβολή στις σκέψεις μας και έντονο άγχος. Αν πούμε, «Συνέχεια νιώθω μοναξιά», εντείνουμε το συναίσθημα της μοναξιάς και γινόμαστε ακόμα πιο αρνητικοί ως προς την καλυτέρευση αυτής της κατάστασης.
ΠΑΛΙ: Με το Πάλι υποτασσόμαστε στο αρνητικό μας συναίσθημα. Μας δημιουργεί μια αδυναμία εφόσον νιώθουμε ότι κάτι γίνεται ή σκεφτόμαστε, πάλι. Ως λέξη, δεν μας δίνει περιθώρια. Ως πάλη ακούγεται στο μυαλό μας.
Αμέτρητες λέξεις και άλλες τόσες μας εμποδίζουν ώστε να νιώσουμε καλύτερα. Αναλογιστείτε ποιες από αυτές ή και από πολλές άλλες, σας κάνουν πιο αρνητικούς, πιο βαρύς.
Για κάθε λέξη υπάρχει η εναλλακτική:
Το Πάντα και το Συνέχεια μπορεί να γίνει Κάποιες Φορές.
Το Ξέρω μπορεί να γίνει Θεωρώ.
Το Πάλι μπορεί να γίνει Συχνά.
…και εφόσον βρήκαμε την εναλλακτική λέξη, η σκέψη και ο νου μας, ηρεμεί. Θυμηθείτε, δεν είναι απλά λέξεις!
Ευχαριστούμε την κ. Λοράνδου για τις πληροφορίες