Τα σενάρια για τα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης – Οι αλλαγές

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των τελών κυκλοφορίας του 2017, καθώς ήδη μετρά αντίστροφα ο χρόνος έως την ανάρτηση τους στο Taxisnet.

Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν τελικώς αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

Το επιχείρημα υπέρ του να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, είναι η έλλειψη χρόνου καθώς αυτό που προέχει είναι να ανέβουν εγκαίρως τα ειδοποιητήρια στο Taxisnet ώστε να συγκεντρωθεί το προγραμματισμένο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το σενάριο να υπολογιστούν τα τέλη των ΙΧ που κυκλοφορήσαν από το 2007 μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 με βάση τους ρύπους και όχι με βάση τον κυβισμό όπως συμβαίνει τώρα, μπαίνει οριστικά στο συρτάρι.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν ισχύσουν όσα διέρρεαν τις προηγούμενες ημέρες, τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα έχουν όσοι έχουν καινούργιο και ακριβό αυτοκίνητο. Ειδικότερα, μεγάλες αυξήσεις περιμένουν όσους έχουν αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε μετά το 2010 και η αξία του είναι μεγάλη.

Αύξηση πιθανότατα θα δουν και οι ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων, μια επιβάρυνση που έρχεται για περιβαλλοντικούς λόγους.

Αντίθετα, μειώσεις θα δουν όσοι χουν αυτοκίνητο από το 2001 έως το 2005. Αφενός γιατί ο συντελεστής αξίας τους αυτοκινήτου θα είναι χαμηλότερος, αφετέρου γιατί τα αυτοκίνητα αυτά δεν θα έχουν τέλη με βάση τους ρύπους.

Μειώσεις θα δουν ακόμη τα αυτοκίνητα πριν το 2000 και ειδικά όσα είναι μεγάλου κυβισμού. Οι μειώσεις θα φθάσουν το 40%.

Ανοιχτά τα σενάρια και για το επίδομα θέρμανσης

‘Κύκλοι’ του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν ότι το θέμα των αλλαγών στο επίδομα θέρμανσης πρόκειται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Οι αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης αφορούν στην καλύτερη στόχευση της κατανομής του επιδόματος, προκειμένου ακόμη και εντός του ίδιου νομού να ευνοούνται, όσοι το έχουν περισσότερο ανάγκη με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ, όσοι αγοράσουν πετρέλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται και θα το πληρωθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017. Όσοι όμως προμηθευτούν πετρέλαιο μετά από τη 1-1-2017, θα λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουν περισσέψει από τα 105 εκατ. ευρώ της συνολικής επιδότησης προς τους δικαιούχους. Να σημειωθεί ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα παραμείνουν τα ίδια, αν και τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

source: imerisia.gr