Ομαλή εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου δείχνουν τα στοιχεία – Σε επιφυλακή η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε πλήρη ετοιμότητα θα παραμείνει προληπτικά ο κρατικός μηχανισμός το Σαββατοκύριακο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε κοντά στη Μαγούλα και αναστάτωσε την Αττική, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό 4 ατόμων και υλικές ζημιές κυρίως σε ακατοίκητα κτίρια.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, λέγοντας πως όλα συντείνουν στο ότι ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός. Τόνισαν επίσης, ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας με περίπου 50 μετασεισμούς.

Μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Οπως δήλωσε ο πρόεδρός της Κώστας Μακρόπουλος οι απόψεις συγκλίνουν πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, καθώς και ότι η δόνηση προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας, που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του `99. Ακόμη, κάλεσε τους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι και να ακολουθούν μόνο τις ανακοινώσεις και τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων, να αποφεύγουν να παραμένουν κοντά σε ετοιμόρροπα και εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στα σπίτια τους ή στους χώρους εργασίας να απευθύνονται στους οικείους δήμους, που είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

Οπως έγινε γνωστό, ζημιές από το σεισμό προκλήθηκαν σε 15 κτίρια στην Αθήνα, στη συντριπτική τους πλειονότητα ακατοίκητα, και ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια, ενώ κατέρρευσε ο ιστορικός ταινιό-δρομος στην πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά. Κλειστή θα είναι σήμερα η Μονή Δαφνίου στο Χαϊδάρι, εξαιτίας των ζημιών που καταγράφηκαν.

Την απόλυτη ετοιμότητα, τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των κρατικών και εμπλεκομένων φορέων, που περιλαμβάνει και αυξημένες περιπολίες της αστυνομίας, επισήμαναν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κρατικό μηχανισμό που ανταποκρίθηκε άμεσα και πολύ ικανοποιητικά σ` αυτό το έκτακτο περιστατικό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.