Οριστική λύση στην αρθροπλαστική γόνατος

Οριστική λύση εφ  όρου ζωής , εκεί που η κλασική χειρουργική εμφανίζει αδυναμίες, δίνει πλέον  η Ρομποτική Χειρουργική  με το αναβαθμισμένο τεχνολογικά σύστημα ΜΑΚΟ  στην ολική αρθροπλαστική  γόνατος!

Αυτό τόνισε, μιλώντας πριν από μερικές ημέρες  στο  73ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας, ο διαπρεπής  χειρουργός Διευθυντής του τμήματος Ρομποτικής Ορθοπεδικής του Νοσοκομείου Μετροπολιταν Δρ. Διονύσιος Π. Χίσσας (www.chissas.gr).

Την επιτυχία μαρτυρούν επίσης τα αποτελέσματα των 95.000 επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, με το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ.

Σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς επιστημονικές μελέτες, τις οποίες  επικαλέστηκε ο Δρ Χίσσας, το 25% των ασθενών  που έχουν κάνει ολική αρθροπλαστική γόνατος με την κλασσική τεχνική, είναι δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα.

Κι αυτό παρά το γεγονός πως η ολική αρθροπλαστική με την κλασική τεχνική θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις του 20ου αιώνα .

Αντίθετα ,σύμφωνα με τους ειδικούς η τελευταία τεχνολογική αναβάθμιση του ρομποτικού συστήματος ΜΑΚΟ με τη χρήση εμφυτευμάτων Triathlon, εκτοξεύει το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης στο 99%!

Τα εμφυτεύματα αυτά είναι ανατομικά σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν φυσική αίσθηση στην κίνηση του γόνατος (κινηματική  εφάμιλλη της  φυσιολογικής κίνησης).

Στην Ελλάδα η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική γόνατος και ισχίου εφαρμόζεται από τον Δρ Χίσσα,  με απόλυτη επιτυχία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο νοσοκομείο  Μετροπόλιταν, ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη – και το μοναδικό στην Ελλάδα – στο οποίο πραγματοποιούνται εξειδικευμένες Ρομποτικά Υποβοηθούμενες επεμβάσεις με το σύστημα MAKO .

Η Ρομποτική Χειρουργική στον τομέα της ορθοπεδικής εφαρμόζεται πάνω  από 11 χρόνια με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων και πιο εξειδικευμένων εξ αυτών ( Hospital for Special Surgery, Mayo Clinic, John Hopkins, Hospital for Joint Diseases, κλπ).

 

ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  “ΜΑΚΟ”

Η άρθρωση  του γόνατος ή του ισχίου που πάσχει από προχωρημένη αρθρίτιδα ή άλλη εκφυλιστική νόσο, μπορεί να υποβληθεί σε ελάχιστα επεμβατική ρομποτική αντικατάσταση (αρθροπλαστική ) με χρήση ειδικών ενθεμάτων που διατίθενται αποκλειστικά για ρομποτική εφαρμογή.

Για κάθε ασθενή υπάρχει ένα εξατομικευμένο σχέδιο.

«Όλα ξεκινούν με αξονική τομογραφία της άρθρωσης, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου εικονικού μοντέλου μοναδικής ανατομίας κάθε ασθενούς» εξηγεί ο κ Χίσσας και καταλήγει .

«Αυτό το εικονικό μοντέλο φορτώνεται στο λογισμικό Mako System και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σχεδίου.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, όταν απαιτείται, το σύστημα ΜΑΚΟ επιτρέπει  στον χειρουργό να κάνει προσαρμογές στο σχέδιο.  Όταν ο χειρουργός προετοιμάσει το οστό για το εμφύτευμα, το σύστημα ΜΑΚΟ  τον καθοδηγεί στην προκαθορισμένη περιοχή και τον βοηθά να μην κινείται εκτός των προγραμματισμένων ορίων. Έτσι γίνεται ακριβέστερη  η τοποθέτηση και η ευθυγράμμιση του εμφυτεύματός».

Η τελευταία τεχνολογική αναβάθμιση του ρομποτικού συστήματος MAKO  παρέχει πλέον τις παρακάτω επιλογές :

 • Ολική αρθροπλαστική γόνατος
 • Μερική αρθροπλαστική γόνατος
 • Ολική αρθροπλαστική ισχίου

ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ  ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΑΚΟ

 

Μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις στο δυτικό κόσμο λόγω οστεοαρθρίτιδας , είναι η  ολική αρθροπλαστική γόνατος,  καθώς εκατομμύρια τέτοιες επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο.

Εκτιμάται μάλιστα  πως στις ΗΠΑ και κατ΄ επέκταση στον δυτικό κόσμο ο αριθμός των αρθροπλαστικών γόνατος θα πενταπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Κι αυτό γιατί  πάνω από το 40% των ανθρώπων (γυναικών και ανδρών) άνω των 65 χρόνων  πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα σε κάποια κύρια άρθρωση όπως το γόνατο και το ισχίο. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς θα χρειαστεί να υποβληθεί κατά την διάρκεια της ζωής του σε ολική αρθροπλαστική για την αντιμετώπισης της προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας.

Σε βάθος χρόνου πολλοί ασθενείς, που χειρουργήθηκαν με την  κλασική τεχνική  αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα εμφυτεύματα, ενώ το 25% των χειρουργημένων είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Τα προβλήματα αυτά είναι πλέον παρελθόν με τη ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική, καθώς τα  πλεονεκτήματα που προσφέρει είναι:

 • Εξατομικευμένο, τρισδιάστατο προεγχειρητικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς ( κατά παραγγελία γόνατο)
 • Διενέργεια της επέμβασης από τον χειρουργό με την βοήθεια του ρομπότ ΜΑΚΟ
 • Ρομποτικά υποβοηθούμενη προετοιμασία και τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με υψηλή ακρίβεια.
 • Μεγαλύτερη ασφάλεια κατά την επέμβαση ( μείωση του κινδύνου επιπλοκών όπως τραυματισμός αγγείων ή νεύρων)
 • Εξαιρετική εξισορρόπηση των μαλακών μορίων ( συνδέσμων – τενόντων ) της άρθρωσης.
 • Η κινητοποίηση των ασθενών γίνεται την ίδια ημέρα,
 • Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως δυο ημέρες
 • Δεν απαιτείται μετάγγιση αίματος, στις περισσότερες περιπτώσεις

Η εξέλιξη αυτή  καθιερώνει, με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, τη Ρομποτική Χειρουργική ως σημαντική μέθοδο επιλογής και στην ολική  αρθροπλαστική  του γόνατος.