Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη: 10 χρήσιμες συμβουλές!
Σήμερα 14 /11, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη, ο φυσικοθεραπευτής κ. Παναγιωτόπουλος, μάς παρουσιάζει 10 χρήσιμες συμβουλές:
1. Μετρήστε το σάκχαρό σας πριν και μετά από την άσκηση. Φροντίστε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά πλαίσια (μεταξύ 72-126 mg/dL).
2. Να έχετε υπόψη σας, πως μπορεί να χρειαστούν ως και 36 ώρες για να επανέλθετε σε γνώριμα επίπεδα.
3. Μην ασκείστε εάν δε νιώθετε καλά.
4. Μην ασκείστε εάν το σάκχαρό σας είναι υψηλό (π.χ. πάνω από 270 mg/dL).
5. Μην ασκείστε εάν το σάκχαρό σας είναι χαμηλό (π.χ. κάτω από 72 mg/dL).
6. Να πίνετε νερό, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
7. Προσπαθήστε να έχετε 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας (περπάτημα, τζόκινγκ), σε καθημερινή βάση. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, κάθε μορφή άσκησης που αυξάνει την καρδιακή συχνότητα είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό.
8. Αν το σάκχαρό σας είναι χαμηλό μετά την άσκηση, πιείτε ένα χυμό ή φάτε μερικές ταμπλέτες γλυκόζης.
9. Αν πεινάτε μετά την άσκηση, καλό είναι να φάτε μερικά φρούτα για να αντέξετε μέχρι το κανονικό σας γεύμα.
10. Αποφύγετε πρόχειρα γεύματα, που είναι πλούσια σε λιπαρά ή ζάχαρη.
|| ΔΙΑΒΗΤΗΣ ||
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης.