Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα 7 Απριλίου 2023

 

Η ανακοίνωση του Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης:

 

Ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.) το οποίο δίκτυο αποτελεί μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Ο Π.Ο.Υ. εορτάζει φέτος τα 75 χρόνια από την ίδρυση του και αφιερώνει αυτήν την ημέρα στον Παγκόσμιο Στόχο και στην μεγάλη Πολιτική “ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ”, 75 Χρόνια λοιπόν αφιερωμένα στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας.

Το πρόγραμμα “Υγεία για όλους” οραματίζεται ότι όλοι οι άνθρωποι θα έχουν καλή υγεία για μια ολοκληρωμένη ζωή σε έναν ειρηνικό, ευημερούντα και βιώσιμο κόσμο. Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται, όταν και όπου τις χρειάζονται, χωρίς οικονομικές δυσκολίες.

Για να κάνουμε την υγεία για όλους πραγματικότητα, χρειαζόμαστε: άτομα και κοινότητες που έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, ώστε να μπορούν να φροντίζουν την υγεία τους και την υγεία των οικογενειών τους, ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν ποιοτική, ανθρωποκεντρική φροντίδα και φορείς χάραξης πολιτικής που δεσμεύονται να επενδύσουν στην καθολική υγειονομική κάλυψη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συστήματα υγείας που έχουν φροντίσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) είναι ο πιο αποτελεσματικός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να έρθουν οι υπηρεσίες για την υγεία και την ευημερία πιο κοντά στους ανθρώπους. Η πανδημία COVID-19 έφερε όμως πολύ πίσω το ταξίδι κάθε χώρας προς την « Υγεία για Όλους ».

Η πανδημία COVID-19 και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας, οι επικαλυπτόμενες ανθρωπιστικές και κλιματικές κρίσεις, οι οικονομικοί περιορισμοί και ο πόλεμος, έκαναν πιο επείγον το ταξίδι κάθε χώρας προς την «Υγεία Για Όλους». Τώρα είναι η ώρα για τους ηγέτες να αναλάβουν δράση για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για καθολική υγειονομική κάλυψη και για την κοινωνία των πολιτών να θέσει τους ηγέτες προ των ευθυνών τους.

Η πρόοδος πρέπει να επιταχυνθεί αν πρόκειται να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία. Τα ισχυρά συστήματα υγείας είναι απαραίτητα τόσο για την παροχή καθολικής υγειονομικής κάλυψης όσο και για την ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η καθολική υγειονομική κάλυψη είναι μια πολιτική και κοινωνική επιλογή. Χρειαζόμαστε ισχυρή πολιτική ηγεσία και δημόσια ζήτηση.

Τα υγιή περιβάλλοντα διαβίωσης μπορούν να μεταμορφώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Μεταξύ 2023-2030 προβλέπεται έλλειψη 10 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Απαιτούνται επενδύσεις στην εκπαίδευση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τον τομέα της υγείας. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης εδώ και πολλά χρόνια επενδύει στην καλή υγεία των πολιτών του, φροντίζει τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και μεριμνά για την προστασία και την αναβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας υγείας των πολιτών του.

Σας παραθέτουμε τον σχετικό Σύνδεσμο με το υλικό για την Ημέρα αυτή, ώστε να ενημερωθείτε πληρέστερα:

Κεντρικό σύνθημα, “ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ” !!