Σε όλα τα ζευγάρια υπάρχουν μικροκαυγάδες. Διαπληκτισμοί για την ένταση της τηλεόρασης, το ροχαλητό, το σούπερ μάρκετ, το κάπνισμα. Αν όμως υπάρχει ένα σημείο του σπιτιού που μπορεί να χαρακτηριστεί το επίκεντρο των ξεσπασμάτων, αυτό είναι το μπάνιο.
Γιατί εδώ ακριβώς, ο ένας είναι υποχρεωμένος να αντικρίσει σε όλο του το μεγαλείο τις συνήθειες και τις ιδιοτροπίες του άλλου.
Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το χαρτί τουαλέτας. Οι περισσότεροι άντρες φαίνεται να μη γνωρίζουν ότι αυτή η βασική προμήθεια δεν αντικαθίσταται μόνη της αλλά απαιτεί την ενεργή επέμβαση τρίτου. Ακόμα κι αν μπουν στον κόπο να βγάλουν ένα καινούριο ρολό από τη συσκευασία του, οι περισσότεροι μετά τη χρήση θα το ακουμπήσουν στο σημείο που τους έρχεται βολικότερο. Το 24% που θα μπει στον κόπο να το τοποθετήσει, θα το βάλει ανάποδα.
Ενα δεύτερο θέμα του μπάνιου είναι η οδοντόκρεμα και το σημείο που πρέπει να ζουλιέται. Οι άντρες συνηθίζουν να τη ζουλάνε στη μέση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μετά τη χρήση την αφήνουν ανοιχτή.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι το καπάκι της τουαλέτας, καθώς οι γυναίκες το θέλουν κάτω, οι άντρες πάνω.
79% των ανδρών το αφήνουν όρθιο, ενώ όλες οι γυναίκες παραπονιούνται γι’ αυτό, επικαλούμενες συνήθως λόγους υγιεινής αλλά και βολής.
Είναι πραγματικά άβολο για μια γυναίκα να μπει επειγόντως στο μπάνιο και να καθίσει σε μια λεκάνη που το κάθισμά της είναι σηκωμένο. Οι ειδικοί του φενγκ σούι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι όχι μόνο το κάθισμα αλλά και το καπάκι της λεκάνης θα πρέπει να παραμένει κλειστό, αλλιώς όλη η θετική ενέργεια του σπιτιού θα …. εξατμιστεί.
Το καπάκι της τουαλέτας βρίσκεται εκεί για κάποιο λόγο. Δεν είναι θέμα διακόσμησης, αλλά έχει έναν λειτουργικό λόγο ύπαρξης. Ερευνες έχουν μελετήσει πως η χρήση του καπακιού τουαλέτας θα μπορούσε να επηρεάσει την εξάπλωση μικροβίων.
Είναι λοιπόν συνετό από τη στιγμή που υπάρχει καπάκι να το κρατάμε κλειστό, όποτε τραβάμε το καζανάκι.
Και αυτό γιατί το ανοιχτό καπάκι τουαλέτας μπορεί να επιτρέψει σε ένα «σύννεφο» βακτηρίων να εκραγεί στον αέρα και να καθίσει στις γύρω επιφάνειες, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης ιών.