H chef σήμερα προτείνει μια απολαυστική γλυκειά συνταγή που θα αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

Παραδοσιακά γλυκά

Το γλυκό που προσέφεραν στα αστικά σπίτια την δεκαετία του ’50.

 

Υλικά για 6-8 άτομα

Για το παντεσπάνι

4 αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)

80 γρ ζάχαρη

80 γρ αλεύρι κοσκινισμένο

1/2 λεμόνι και 1/2 πορτοκάλι, το ξύσμα

λίγο βούτυρο και αρκετή άχνη

Για την κρέμα σοκολάτας

300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομματάκια

200 γρ ζαχαρούχο γάλα

1/2 πορτοκάλι, το ξύσμα

2 κ σ Grand Marnier ή άλλο λικέρ

200 γρ βούτυρο κομμένο σε κομματάκια

4 κρόκοι αυγών

40 γρ αλεύρι

λίγο στιγμιαίο καφέ (προαιρετικά)

αμύγδαλα καβουρντισμένα

 

Τρόπος παρασκευής

  1. Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο, ρηχό ταψάκι και το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί, το οποίο επίσης βουτυρώνουμε ελαφρά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC . Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους με τη μισή

ζάχαρη και το ξύσμα, μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη. Αναμειγνύουμε το μείγμα των κρόκων με την μαρέγκα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε και πάλι.

  1. Απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 12′-15′ στους 180οC.

Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι επάνω σε μια πετσέτα πασπαλισμένη με άχνη και ξεκολλάμε προσεκτικά το χαρτί. Σκεπάζουμε το παντεσπάνι με καθαρό χαρτί και το τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Το αφήνουμε να κρυώσει.

  1. Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: Χτυπάμε τους κρόκους με το αλεύρι. Προσθέτουμε στο ζαχαρούχο την κρέμα σε σιγανή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα, το ξύσμα και το λικέρ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Κατόπιν, προσθέτουμε το βούτυρο, λιωμένο και τον καφέ και ανακατεύουμε καλά.

  1. Ξεδιπλώνουμε το ρολό και αφαιρούμε την πετσέτα. Απλώνουμε τη μισή σοκολατένια κρέμα και τυλίγουμε ξανά σε ρολό. Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα καβουρντισμένα.

Σερβίρουμε τον κορμό, κομμένο σε χοντρές στρογγυλές φέτες και απολαμβάνουμε την πολυτέλεια ενός γλυκού υψηλών αξιώσεων.


Κόστος: 8.50 ευρώ


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την chef Μαίρη Παναγάκου, για αυτή την υπέροχη συνταγή.

Η Μαίρη Παναγάκου ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση από το 1981 και έχει δημιουργήσει την δική της ολοκληρωμένη ξενοδοχειακή μονάδα στον υπέροχο Κότρωνα της Μάνης.


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.