Τουλάχιστον 51, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, ήταν οι νεκροί από το πλέον πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία αυτόν τον χρόνο. Απο τους 69 τραυματίες οι 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σε γραπτή ανακοίνωση, η Εισαγγελία της πόλης του Γκαζιαντέπ δηλώνει ότι οι αρχές βρήκαν τμήματα από γιλέκο αυτοκτονίας του βομβιστή, ο οποίος σκόρπισε τον θάνατο αρχά χθες βράδυ στην μεγάλη αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την παραμονή γάμου και κατά τη διάρκεια υπαίθριου παραδοσιακού γλεντιού σε γειτονιά της πόλης με κουρδικής καταγωγής (κυρίως) κατοίκους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση, ρίχνοντας αμέσως την ευθύνη στο Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, εκφράζοντας την πάγια γραμμή της Άγκυρας, τόνισε ότι στο θέμα της τρομοκρατίας δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν-του φερόμενου και ως ενορχηστρωτή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν στις 15 Ιουλίου-, στο ΡΚΚ και στο Ισλαμικό Κράτος. “Η χώρα μας και το έθνος μας έχουν ένα μόνο μήνυμα για εκείνους που μας επιτίθενται-δεν πρόκειται να επιτύχετε”, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν.

Για άλλη μια φορά η Τουρκία βιώνει τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που οι μαζικές εκκαθαρίσεις και συλλήψεις υπόπτων του κινήματος Γκιουλέν έχουν αποστελεχώσει βασικές υπηρεσίες όπως την αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και κυρίως τον στρατό. Η επίσκεψη του αμερικανου αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στις 24 Αυγούστου, μπορεί να συμβάλει για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, τόσο στο θέμα του Γκιουλέν όσο και στο ρολο της Τουρκίας στο Συριακό, ύστερα μάλιστα και από το χθεσινό χτύπημα.

Αριάνα Φερεντίνου

source: dw.com