Το πιο νόστιμο Χριστουγεννιάτικο αφιέρωμα στο γιορτινό τραπέζι, με πολλές συνταγές από την Chef Μαίρη Παναγάκου! Έως και των Θεοφανείων, όλα όσα θα θέλατε να μαγειρέψετε, για τους αγαπημένους σας, στη σελίδα “ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ” του Γλυφάδα metropolitans.

Υλικά

1 κιλό αλεύρι γ ο χ
150 γρ βούτυρο φρέσκο
200 γρ χλιαρό γάλα
100 γρ μαγιά φρέσκια
μαχλέπι και μαστίχα κοπανισμένη
320 γρ ζάχαρη
ελάχιστο αλάτι

Τρόπος παρασκευής

1. Η βασιλόπιτα συνήθως “πιάνεται” αργά το βράδυ. Διαλύετε την μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με λίγη ζάχαρη και λόγο αλάτι. Προσθέτετε λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες.
2. Χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη και προσθέτετε τα μυρωδικά. Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο μείγμα της μαγιάς. Ρίχνετε το μείγμα των αυγών και το αλεύρι και ζυμώνετε καλά. Αφήνετε να μείνει σκεπασμένο για περίπου 2 ώρες και το ξαναζυμώνετε.
3. Τοποθετείτε την βασιλόπιτα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και την αφήνετε για 1/2 ώρα να ξαναφουσκώσει. Ρίχνετε και το νόμισμα. Την στολίζετε με ασπρισμένα αμύγδαλα και την αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αυγού.
4. Προθερμαίνετε τον φούρνο με τις αντιστάσεις στους 170ο και ψήνετε την βασιλόπιτα για 50′-60′.

 

 

 

GLYFADA METROPOLITANSΕυχαριστούμε την κ. Παναγάκου, για τις πληροφορίες.

 

 


Μ.Π.: Η αγάπη μου για την λαϊκή παράδοση, την παραδοσιακή μαγειρική και τα βοτάνια, με βοήθησαν να συλλέξω τον πλούτο της Ελληνικής παράδοσης που χάνεται και με μεράκι να την καταγράψω και να την παραδώσω στις επόμενες γενηές, πιστεύοντας ότι “είμαστε υποχρεωμένοι όπως τα πήραμε από τους προγόνους μας να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας”, έτσι ώστε οι Ελληνικές ρίζες μας να μην έχουν τον φόβο να ξερριζωθούν από τον ανεμοστρόβιλο της παγκοσμιοποίησης.

Για περισσότερες συνταγές, κάντε click στο παρακάτω λευκό «κουμπί»:

Gastronomy! Τhe study of the relationship between food and culture